De Binckhorstmolen

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door EDekker (Overleg | bijdragen) op 20 mei 2011 om 00:18

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Binckhorstmolen

De eerste molen, die in 1446 werd gebouwd, kort na de "uitvinding" van de poldermolen, om de polder tussen de Landscheiding en de Haagse vaart te bemalen was de Veenmolen, gelegen aan de Haagse vaart. Toen bleek, dat deze ene molen de polder niet droog kon houden, werd in 1461 de Brouckkade aangelegd tussen kasteel de Binckhorst en de Landscheiding, die zo de polder in twee delen splitste. De Veenmolen bemaalde het noordelijke deel, de Veenpolder.

Voor het tweede gedeelte van de polder werd weer aan de Haagse vaart, de huidige Trekvliet, een molen gebouwd nabij kasteel De Binckhorst, die dan ook toepasselijk de naam Binckhorstmolen kreeg en de Binckhorstpolder ging bemalen. Na verloop van tijd bleek die locatie toch niet optimaal te zijn om ook de percelen achter in de polder goed droog te houden. Er werd dan ook besloten dat een nieuwe molen nodig was.

In 1621 werd daarom weer een molen gebouwd met de naam "Binckhorstmolen". Het polderbestuur besloot deze te bouwen nabij de Broeksloot, waar de molen met een ongeveer 100 meter lange molensloot veel centraler in de polder stond. De naam van de molen veranderde in de achttiende eeuw in "De Vlieger" of soms ook "De Vliegermolen", genoemd naar de toenmalige molenaar Arie de Vlieger.

Bron

Historische wandelingen in Voorburg en omgeving : Vorstelijke dieren en andere prentkunst / Kees van der Leer ; met medewerking van Gerard Duijvestein. - Zwollen : Waanders, 2001