De Leytse Dam

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door PeterVieveen (Overleg | bijdragen) op 10 feb 2017 om 17:13 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Na ruim 150 jaar waren ze plots weer terug: de damwachters bij de sluizen van Leidschendam. Het standbeeld van het werkvolk rond de Leytsche Dam eert de sjouwers,...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Na ruim 150 jaar waren ze plots weer terug: de damwachters bij de sluizen van Leidschendam. Het standbeeld van het werkvolk rond de Leytsche Dam eert de sjouwers, schuitenjagers en sluiswachters van voorheen.

[#LongDescription] De geschiedenis van de Leytsche Dam gaat eeuwen terug. Rond 1300 werd tussen Delfland en Rijnland, als onderdeel van de Sijtwende (waterkering), een dam in de Vliet aangelegd. De toenmalige bestuurders van Holland konden toen niet bevroeden dat deze dam op de ontwikkeling van de omgeving zoveel invloed zou krijgen en inzet zou worden van vele twisten tussen steden.

De dam in de Vliet werd gebouwd om de stad Delft te beschermen tegen overstromingen. Helaas had dit ook een negatief effect, omdat die dam Delft belette een directe vaarverbinding aan te leggen naar noordelijke steden, zoals Leiden, Haarlem en Amsterdam.

De dam vrijwaarde Delft wel van overstromingen, maar beperkte de stad fors in haar mogelijkheden. Zo werd de Leytsche Dam een heuse twistappel tussen Delft en Leiden enerzijds en Gouda, Dordrecht en Haarlem anderzijds. De schippers werden gedwongen een grote omweg te maken via Gouda en Dordrecht naar Haarlem. De tijdrovende omweg diende immers om bij deze drie steden tol te betalen.

Lees meer van de geschiedenis