De stoommachine

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door PeterVieveen (Overleg | bijdragen) op 10 feb 2017 om 17:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met '[#ShortDescription]Van wind naar stoom. In 1894 schafte de eigenaren van molen De Salamander een stoommachine aan. Zo konden zij even veel hout blijven zagen, ondan...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

[#ShortDescription]Van wind naar stoom. In 1894 schafte de eigenaren van molen De Salamander een stoommachine aan. Zo konden zij even veel hout blijven zagen, ondanks dat hun andere molen (De Hoop) in een vlammenzee was vervlogen.


[#LongDescription] De uitvinding van de stoommachine in 1765 blies volop leven in de Nederlandse industrie. In Voorburg verrees de internationaal bekende stoommeelfabriek Koechlin bij de Geestbrug (1856). En de Stoomblekerij en Chemische Wasserij Ozon aan het Westeinde (1894). [check: zijn hier stoommachines voor nodig?] De stoomtram bracht sinds 1885 de bewoners van Voorburg en Veur naar Leiden of Den Haag. Het stoomgemaal De Antagonist in Stompwijk zorgde voor droge voeten i(1882). En de Machinefabriek Leidschendam van Van Ravensteyn begon in 1919 aan de Sluiskade met het maken en repareren van stoom- en andere machines.


Ook molen De Salamander ging met zijn tijd mee. De aangeschafte stoommachine draaide er in combinatie met een stoomketel. Na bijna 100 jaar brandde het ketelhuis uit, en hoewel de stoommachine gespaard bleef, kwam hiermee een einde aan haar arbeidzame leven. Haar pensioen bracht de stoommachine door bij Gerrit de Haan. In 2015 kocht De Salamander de stoommachine opnieuw aan, mede dankzij het Van Ravensteyn Fonds. Hierdoor kun je het aandrijfgedeelte van de stoommachine in volle glorie aanschouwen bij het nieuwe educatieve centrum ‘De Moolenmeester’.

Lees meer van de geschiedenis