Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg: verschil tussen versies

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
(Bronnen en verdere informatie)
Regel 13: Regel 13:
  
 
== Bronnen en verdere informatie  ==
 
== Bronnen en verdere informatie  ==
* [http://www.swaensteyn.nl/nl/erfgoedpodium-0 website Erfgoedpodium]  
+
* [http://www.swaensteyn.nl/nl/erfgoedpodium-0 website Erfgoedpodium]
 +
* [https://nl.wikipedia.org/wiki/Museum_Swaensteyn Museum Swaensteyn]
  
 
== Mogelijkheden voor de toekomst ==
 
== Mogelijkheden voor de toekomst ==

Versie van 12 feb 2017 om 11:30

In het kader van de verbreding van het bestaande aanbod van het Cultuurmenu van Leidschendam Voorburg voor alle basisscholen zijn een aantal lesbrieven ontwikkeld. Met de deelnemende instellingen van het cultuurmenu is besloten dat dit zal gebeuren door het beschikbaar stellen van diverse routes en een kerkenbezoek. Het erfgoedpodium zal de aanwezige kennis, data en ervaring inzetten voor deze verbreding met ondersteuning van penvoerder Museum Swaensteyn.

Thema's

1 “Verhalen aan de Vliet”: Diverse thematische routes “Veraf en dichtbij” Veraf en dichtbij betreft de afstand van de route tot de school. Een school kan kiezen voor een route in de directe omgeving van de school of iets verder weg. Zo kan een school uit Leidschendam kiezen voor een route in Voorburg en vice versa. Veraf en dichtbij betreft ook de verhalen langs de routes. Sommige verhalen staan in de tijd veraf van de kinderen en andere verhalen staan dichtbij. Door deelname aan de routes zullen de kinderen hun eigen verhalen toevoegen aan de collectie ‘Verhalen aan de Vliet”. Uitgangspunten hierbij zijn actief burgerschap, 21e eeuwse vaardigheden en mediawijsheid. Bij de routes wordt een lesbrief opgeleverd inclusief opdrachten en een voorbereidende les en een verwerkingsles voor op school.

2 “Geloof in je eigen omgeving” ; Bezoek aan twee kerken Keuze tussen bezoek aan twee kerken in Leidschendam of twee kerken in Voorburg. De Petrus en Pauluskerk in Leidschendam en “de Peperbus” in Leidschendam worden bezocht en vergeleken. In Voorburg staat een bezoek aan de Oude kerk en rijksmonument de Franse kerk centraal. De bezoeken aan de kerk zullen gerelateerd worden aan diverse kerndoelen. Voorbeeldvragen zijn: Wanneer is deze kerk gebouwd (kunstgeschiedenis), waarom is deze kerk gebouwd (geschiedenis en levensbeschouwing) , hoe is de kerk gebouwd (techniek) , welke versieringen zijn er (architectuur) , welke teksten zijn er te vinden (nederlands) , waarom staat de kerk op deze plek (aardrijkskunde, geschiedenis)

3. De stoommachine

Bronnen en verdere informatie

Mogelijkheden voor de toekomst

Het erfgoedpodium levert naast de lesbrieven voor het cultuurmenu ook een archief met verhalen en andere kennis. Dit archief kan ook ingezet worden voor andere activiteiten. Naast educatie kan deze kennis ingezet worden op het gebied van sociale integratie, sport en welzijn en ter ondersteuning van lokale evenementen. Dit kan gerealiseerd worden door samen te werken bij de verdieping van het cultuurmenu, invulling van het techniekmenu en integratie met het theateraanbod en andere gemeentelijke initiatieven. Samen met de gemeente zal bekeken worden hoe dat verder ingezet kan worden. Daarnaast kan de beschikbare kennis en informatie gebruikt worden voor marketingdoeleinden en geïntegreerd worden met bestaande websites zoals ‘Er-op-uit in Leidschendam-Voorburg’ en VVV. Na twee jaar zal er een evaluatie uitgevoerd worden samen met de gemeente.