Gebruiker:Titia

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door Titia (Overleg | bijdragen) op 12 mrt 2013 om 15:33

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Een toevalstreffer

In Westerheem, het orgaan van de vereniging van vrijwilligers in de archeologie (AWN)staat regelmatig een kort artikel "Mijn mooiste vondst". Daarin vertelt één van de amateur-archeologen over een ontdekking, die hem of haar bijzonder dierbaar is. In het februarinummer van 2013 werd de schijnwerper gericht op een vondst in onze gemeente. Het ging om een klein bronzen kokerbijltje, dat te voorschijn kwam in een storthoop bij de Kastelenring, waar de groenstrook langs de spoorbaan helemaal opnieuw ingericht wordt. Er is bij deze werkzaamheden geen uitgebreid archeologisch onderzoek verricht, omdat de verwachtingswaarde daarvoor te gering was. Maar het toeval wil nog wel eens voor een verrassing zorgen.

Twee archeologische studenten (Robbert-Jan Boon en Jan Bakker) hadden de storthopen, toen zij in de trein naar Leiden uit het raam keken. Zij waren beiden liefhebber van het speuren met een metaaldetector en zij besloten zodra ze de tijd zouden hebben eens ter plaatse op onderzoek uit te gaan.

Het leek in het begin een tamelijk saaie onderneming te worden (alleen wat scherven uit de 17e eeuw) tot de metaaldetector piepte en jazeker, het bijltje, modderig en wel, maar echt brons. Natuurlijk hoopten zij, dat er nog meer spannenede dingen uit de grond zouden komen, maar verder speuren leverde niets meer op. Het bleef bij een losse vondst, maar in zijn soort voor onze omgeving wel uniek. De studenten hebben het bijltje meegenomen naar David Fontijn, hoofddocent aan de faculteit der archeologie van de Universiteit Leiden en deskundige op het gebied van de Bronstijd. Volgens hem gaat het om een type kokerbijl dat mogelijk nog niet eerder in Nederland gevonden is. Men kent dit type wel uit opgravingen in Engeland. Het bijltje wordt nu vakkundig geconserveerd, waarna het beschikbaar is voor verder wetenschappelijk onderzoek. De studenten hopen dat hun "mmoiste vondst" in de toekomst nog eens in een museum tentoongesteld zal worden.