Gladiatoren

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door PeterVieveen (Overleg | bijdragen) op 5 mei 2017 om 17:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' Romeinse legeraanvoerder, Corbulo Welkom op de [https://www.romeinenweek.nl/ Romeinenweek 2017]. Vandaag...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken
Romeinse legeraanvoerder, Corbulo

Welkom op de Romeinenweek 2017. Vandaag gaan we terug in de tijd: de tijd van de Romeinen. Wist je dat de Romeinen 2000 jaar geleden in Voorburg woonden. Ze noemden hun stad 'Forum Hadriani'. Ga mee en bezoek de stad.

Gladiatorenspelen vormden een vast onderdeel van de Romeinse samenleving en elke grote stad had een amfitheater. Daar vochten gladiatoren tegen elkaar of tegen wilde dieren. Ook in Romeins Nijmegen is een amfitheater gevonden, en daarnaast een gedeelte van een gladiatorenhelm, een van de weinige buiten Italië. Deze naamloze gladiator was een murmillo. Hij vocht met een kort zwaard en droeg een armstuk en een grote helm.

[Waar leven de Cananefaten]

thunmb

<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Continental.coast.150AD.Germanic.peoples.jpg#/media/File:Continental.coast.150AD.Germanic.peoples.jpg"><img src="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Continental.coast.150AD.Germanic.peoples.jpg" alt="Continental.coast.150AD.Germanic.peoples.jpg" height="2193" width="2033"></a>
Door my work - John Haywood's Dark Age Naval Power: Frankish & Anglo-Saxon Seafaring Activity (1999, <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/Special:BookSources/1898281432" class="internal mw-magiclink-isbn">ISBN 1-898281-43-2</a>). The peoples are named in the text, with their locations shown on page 18. Also given in the text is the division between regions using clinker-built ships/boats and carvel-built ships/boats, with the dividing line at the Rhine River (which itself was in the carvel-built ship/boat-building region, from the Lower Rhine through the Middle Rhine). Use Tacitus' <a rel="nofollow" class="external text" href="http://books.google.com/books?id=oEsWAAAAYAAJ&printsec=frontcover">Germania</a> for Canninefates placement. The topographic map is from <a rel="nofollow" class="external text" href="http://www.demis.nl">DEMIS</a> map server, appropriately tagged Sjabloon:Demis-pd prior to any modification. All modifications and annotations done by myself., <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0" title="Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0">CC BY-SA 3.0</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15120428">Link</a>

Ga de eerste kamer rechts naar binnen. Kom in de sfeer van de Romeinen en ga je verkleden. Volg hier de instructie. Maak een foto en zet deze op jouw favoriete social medium (#Erfgoeddag).

Wil je meer weten over de Romeinen loop dan naar de overkant en kijk naar de Klokhuisuitzending over 'De Romeinen en de Limes'

Weet jij nu alles van de Romeinen. Test je kennis!

Vraag 1: Eten

De Cananefaten leerden 'vreemde' dingen eten van de Romeinen. Op de Klokhuisuitzending heb je er een paar gezien. Sommige kennen wij nu ook nog: peer, kip, kool en pruim. De Romeinen hadden hier Latijnse woorden voor: Colis, Pullus, Prunus en Pirum. Weet jij wat het betekent?

Klik hier voor het antwoord


Collectie Duijvestein, Peutingerkaart,Ets/Gravure, uit: De aloude Staat en Geschiedenissen der Verenigde Nederlanden, door E.M. Engelberts, eerste deel Uitgave te Amsterdam door Johannes Allart, 1784

Vraag 2: Woestenij

Voordat de Romeinen kwamen, leefden de Cananefaten in eenvoudige boerderijen van hout, stro en leem (dat is een soort klei). Zij leefden midden in de Woestenij. In deze woestenij is Zoetermeer ontstaan. Weet jij weten wat de eerste naam van Zoetermeer was? Loop naar het banier 'Ontginning van de woestenij' en zoek hier voor het antwoord.

Klik hier voor het antwoord


Romeinse Oudheden, gevonden op de Lustplaats ARENDSBURG


Vraag 3: Forum Hadriani

Aan het einde van de gang op de eerste verdieping vind je een maquette van Forum Hadriani. Hoe beschermde de inwoners zich tegen vijanden.

1. Romeinse soldaten bewaakten alle toegangswegen.

2. Het stadje werd omringd door een stadsmuur.

3. Het stadje werd omringd door water.

Klik hier voor het antwoord


Vraag 4: Kadepalen

Zoek in dezelfde kamer de kadepalen. Leidschendam-Voorburg ligt aan de Vliet en die Vliet wordt altijd in verband gebracht met de gracht van Corbulo. Veel mensen denken dat het om hetzelfde water gaat. Bewijzen zijn er nog niet. Deze gracht verbond de Rijn en de Maas, zodat de Romeinen niet meer over zee hoefde te reizen. Vanuit Forum Hadriani konden zij hun goederen transporteren en verhandelen. Dan moet je wel met de boot vanuit de stad naar de gracht kunnen komen. Wat hebben de Romeinen in Forum Hadriani gebouwd om hun boten aan te meren? Vind het antwoord hier: Archeologische opgravingen.

Klik hier voor het antwoord

Waar ligt het kanaal van Corbulo?

Loop naar beneden. Op de begane grond zie je een kamer vol met schilderijen. Ga daar naar binnen.


Vraag 5: Gracht van Corbulo

Hoe zag de gracht van Corbulo eruit? Dat weten we niet. We kunnen wel zien hoe kunstenaars de Vliet zagen in de 19e eeuw. Zoek het schilderij van de Vliet bij Voorburg van J.E. Akkeringa. Daarop zie je een gebouw met de naam: 'In de Wereld is veel Gevaar'. Deze naam heeft twee betekenissen. Weet jij welke?

Klik hier voor het antwoord


Romeins karrewiel