Gladiatoren

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
100%Romeins?


Welkom op de Romeinenweek 2017. Vandaag gaan we terug in de tijd: de tijd van de Romeinen. Wij nemen jullie mee naar het oude Rome, naar het Colosseum met zijn openbare executies, wilde dieren en schouwspelen. Jullie krijgen meer dan ooit een inkijk in het leven, de angsten en de euforie van de gladiatoren. Een barbaarse wereld? Niet voor de Romeinen. De bloederige gevechten stonden symbool voor de militaire successen die het Romeinse Rijk groot maakten. De gladiatoren waren heuse helden.

Weet jij alles van de gladiatoren. Test je kennis!

Vraag 1: Amfitheater

In Rome vochten de gladiatoren in het Colosseum. In Nedrland was er ook een amfitheater. Weet jij in welke stad?

a) Nijmegen

b) Utrecht

c) Leiden

Klik hier voor het antwoord


Collectie Duijvestein, Peutingerkaart,Ets/Gravure, uit: De aloude Staat en Geschiedenissen der Verenigde Nederlanden, door E.M. Engelberts, eerste deel Uitgave te Amsterdam door Johannes Allart, 1784

Vraag 2: Wie waren de gladiatoren

Kan je je inschrijven voor een gevecht? Wie doet er nu voor de lol mee aan gladiatorengevecht? De kans dat je komt te overlijden is erg groot. Kiezen de gladiatoren hier zelf voor of worden ze misschien gedwongen? Welke mensen denk jij dat de held mogen spelen in het amfitheater?

Klik hier voor het antwoord


Romeinse Oudheden, gevonden op de Lustplaats ARENDSBURG


Vraag 3: Welke wapens gebruikten de gladiatoren het meest

a) Schild, lans en zwaard

b) Slinger , knots en bijl

c) Net, drietand en een dolk

d) Helm met vizier, zwaard en rechthoekig schild

Klik hier voor het antwoord


Vraag 4: Kadepalen

Zoek in dezelfde kamer de kadepalen. Leidschendam-Voorburg ligt aan de Vliet en die Vliet wordt altijd in verband gebracht met de gracht van Corbulo. Veel mensen denken dat het om hetzelfde water gaat. Bewijzen zijn er nog niet. Deze gracht verbond de Rijn en de Maas, zodat de Romeinen niet meer over zee hoefde te reizen. Vanuit Forum Hadriani konden zij hun goederen transporteren en verhandelen. Dan moet je wel met de boot vanuit de stad naar de gracht kunnen komen. Wat hebben de Romeinen in Forum Hadriani gebouwd om hun boten aan te meren? Vind het antwoord hier: Archeologische opgravingen.

Klik hier voor het antwoord

Waar ligt het kanaal van Corbulo?

Loop naar beneden. Op de begane grond zie je een kamer vol met schilderijen. Ga daar naar binnen.


Vraag 5: Gracht van Corbulo

Hoe zag de gracht van Corbulo eruit? Dat weten we niet. We kunnen wel zien hoe kunstenaars de Vliet zagen in de 19e eeuw. Zoek het schilderij van de Vliet bij Voorburg van J.E. Akkeringa. Daarop zie je een gebouw met de naam: 'In de Wereld is veel Gevaar'. Deze naam heeft twee betekenissen. Weet jij welke?

Klik hier voor het antwoord


Romeins karrewiel