Hoofdpagina

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door Marcel (Overleg | bijdragen) op 3 dec 2014 om 23:35

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken


Coll2.jpg


Welkom bij de wiki van Toen Leidschendam-Voorburg


Toen Leidschendam-Voorburg

De bibliotheek heeft als doel mensen te informeren over onderwerpen, die spelen in de maatschappij. Dat kan via alle materialen die een bibliotheek traditioneel in de collectie heeft. Met regelmaat worden lezingen over thema's gehouden in de bibliotheek. Daarnaast is er op internet veel informatie te vinden.

Om informatie te verzamelen en te geven over de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg heeft de bibliotheek “Toen Leidschendam-Voorburg” ingericht,een historisch informatiepunt voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk.Vanuit de visie dat de instellingen uit de archiefsector en de bibliotheken elkaar zullen zien als vanzelfsprekende partners in de gezamenlijke doelstelling historische informatie meer en beter toegankelijk te maken en meer mensen bewust te maken van hun historische omgeving, werken in "Toen Leidschendam-Voorburg" de Bibliotheek aan de Vliet, het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg en het Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg samen.

"Toen Leidschendam-Voorburg" wordt beheerd door de Bibliotheek aan de Vliet en is er een ontmoetingspunt gerealiseerd in de Voorburgse vestiging van de bibliotheek. Daar kunt u materiaal inzien en lenen, films bekijken, zijn er exposities te bezichtigen en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.

Een ander onderdeel van Toen Leidschendam-Voorburg is deze wiki, een aparte website geheel gebaseerd op de principes en uitgangpunten van de officiële Wikipedia. In Wikipedia zelf kan ook gezocht worden via deze wiki. En indien informatie past in de structuur van Wikipedia worden artikelen ook daarin geplaatst. Maar om de geschiedenis van de gemeente in samenhang te vertellen en ook om grotere diepgaandere verhalen te kunnen publiceren is een eigen wiki ontwikkeld.

Zoeken

Voor het vinden van informatie of een onderwerp kan gebruik gemaakt worden van het zoekvak in de linkerkolom. Door daar een zoekterm in te vullen zoekt het programma alle artikelen waarin de zoekterm voorkomt.

Daarnaast kent de Wiki van Toen L-V ook behulpzame zoeklijsten zoals:


Wat is een “wiki”

De definitie

Met het begrip wiki wordt een verzameling van een bepaald type hypertext-documenten aangeduid als ook de software, die gebruikt wordt om deze te realiseren. Een wiki is een webtoepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt. Een bekend voorbeeld van een wiki is de Wikipedia. De term is afgeleid van het woord wiki wiki, dat uit het Hawaïaans komt en 'snel, vlug, beweeglijk' betekent.

Oftewel

Iedereen kan en mag een wiki-pagina schrijven of veranderen, d.w.z. aanvullen of verbeteren.

Dus

Aan de wiki over de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg kan iedereen bijdragen. De geschiedenis van Leidschendam-Voorburg begon lang, heel lang geleden. Maar loopt door tot gisteren… Daarmee zijn historische verhalen zowel van het verre als het nabije vroeger welkom in deze wiki.

Op deze wijze kan de geschiedenis van plaatsen en zaken in de gemeente Leidschendam-Voorburg beschreven worden door de inwoners zelf.

Men schrijft de bijdrage aan de Leidschendam-Voorburgse geschiedenis in een wiki-bladzijde. Als het onderwerp voldoende "encyclopedisch" is, kan men rechtstreeks in de Wikipedia schrijven. Echter, heeft men twijfels over het encyclopedische karakter of is er te weinig zekerheid om een Wikipedia-artikel te schrijven, dan kan beter worden gewerkt in deze wiki van "Toen Leidschendam-Voorburg". De kracht van wiki is dan, dat anderen, die meer vertrouwd zijn met de wiki, de ingevoerde informatie verder zullen verbeteren. En de eindredactie bekijkt dan later of het artikel toch beter in de Wikipedia past en zet de pagina eventueel over.

Er zijn natuurlijk verhalen of andere media-vormen over de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg, die niet encyclopedisch zijn en ook zo niet bedoeld zijn. Juist voor die inbreng is de wiki van Leidschendam-Voorburg bedoeld.


VaandelVluchtzijde.jpg

Lees het intrigerende en gedetailleerde artikel van Ticia van der Haer, Willem Timmermans en Kees Vermeulen over het Vaandel van de Schutterij van Voorburg.


Anna park.jpg

Lees het artikel van Nico Groot over "Poederdot"

En bekijk de trailer van de documentaire

Bekijk de afbeeldingen van de prentenverzameling van
Gerard Duijvestein en lees de
artikelen, die Kees van der Leer
bij sommige prenten schreef:
"Collectie Duijvestein"

Collectie Duijvestein:
'T DORP VOORBURG

Nieuwe prenten toegevoegd (dec. 2014)


Het schrijven van een pagina

Het schrijven van een wiki-pagina is zo eenvoudig mogelijk gehouden. Men kan een onderwerp openen, door in het zoekvenster links het onderwerp in te voeren. Indien het onderwerp nog niet beschreven is, kan men op “aanmaken” klikken. En dan ben je gelijk in het bewerkscherm. Schrijven maar.

Onderaan het bewerkingsscherm zie je een knop “Bewerking ter controle bekijken”. Klik erop en je ziet wat je gemaakt hebt.


Om toch ook een lay-out te kunnen maken, waardoor de pagina lezenswaardiger wordt, wordt een vereenvoudiging van de html-code gebruikt. Een beschrijving daarvan vind je in de handleiding.

En voor verdere studie is de snelcursus van Wikipedia aan te bevelen.


Wanneer je tevreden bent met het resultaat, dan is er onderaan het bewerkscherm de knop “Pagina opslaan” en heb je een wikipagina gemaakt!


De Bibliotheek aan de Vliet zal - naar behoefte - regelmatig cursussen van een halve dag organiseren, waarin geleerd wordt hoe voor de eerste keer een artikel te schrijven of aan te passen. Hierbij wordt ook samengewerkt met o.a. het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, het Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg, de Historische Vereniging Voorburg, Erfgoed Leidschendam en diverse andere geschiedkundig geïnteresseerde organisaties. Aanmelden voor deze cursussen kan aan de balie van de diverse vestigingen van de Bibliotheek aan de Vliet.

I
Hartje.gif Wiki