Houtkoperij Windlust

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door PeterVieveen (Overleg | bijdragen) op 10 feb 2017 om 11:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Molenaar Arnoldus Zodaar koopt eind 1768 de houtkoperij met de beide molens. Hij is timmerman, architect en molenaar maar ook een gewiekst zakenman. In korte tij...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Molenaar Arnoldus Zodaar koopt eind 1768 de houtkoperij met de beide molens. Hij is timmerman, architect en molenaar maar ook een gewiekst zakenman.

In korte tijd weet Zodaar door goed zaken doen veel geld te verdienen. Hij heeft in Den Haag, Leiden en Zoeterwoude huizen gebouwd, stukken land gekocht en aan veel inwoners geld geleend, vaak tegen hoge rente. Ook is hij nog steeds eigenaar van de twee molens. Rond 1776 zijn beide molens afgebrand en weer herbouwd. Op het molenerf staan dan niet alleen de 2 molens, maar ook schuren, loodsen, stallen voor zijn paarden en het huis Windlust, dat Zodaar in 1778 heeft gebouwd. Hij woont daar met zijn vrouw Anna en zijn dochter Stephana. En in de zomer zitten ze op houten tuinstoelen in een koepel, mooi gebouwd aan de kant van de Vliet.