Interactieve luisteropdracht

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door AnnemiekeFierinck (Overleg | bijdragen) op 12 sep 2018 om 15:13

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Benodigdheden: klemborden, schrijf/tekenpapier, werkblad, hb-potlood, gelamineerde foto van de houtgravure uit 1850, stopwatch.

Voorbereiding op school

Kerkarchitectuurstijlen de de eeuwen heen. Powerpoint begrippenlijst kerkarchitectuur. Spreekwoorden en gezegdes over kerken.


Interactieve luisteropdracht bij het hek van de hoofdentree Franse Kerk

Kinderen staan met hun groepje en hun begeleider(s) om de gids heen en kijken naar de kerk. Ze luisteren en praten mee met het interactieve verhaal van de gids.

Wat valt jullie direct op als je deze kerk vergelijkt met de Oude Kerk? (Het formaat, minder ornamenten.) Op deze houtgravure uit 1850 kun je zien dat het kerkje door de eeuwen heen niet veranderd is. Het is gebouwd in een eenvoudige classicistische stijl. (Classicisme heeft elementen van Griekse en Romeinse architectuur: in dit geval timpaan en zuilen).

Hoe oud zou deze kerk zijn? (Geschiedenis: in 1726 werd dit kerkje gesticht en gebouwd door uit Frankrijk gevluchte hugenoten. Het is helaas van alle tijden dat mensen vanwege bijvoorbeeld hun geloofsovertuiging niet meer veilig zijn in hun land en voor hun leven moeten vrezen. Jullie kennen waarschijnlijk allemaal wel voorbeelden van zulke verhalen ook in onze tijd. De hugenoten waren gelukkig welkom in Nederland en vestigden zich onder andere in Voorburg, waar zij in deze kerk hun eigen geloof mochten beleven. De Franstalige kerkdiensten van deze hugenoten werden zelfs bezocht door een aantal Hollandse Voorburgers. Zij vonden het chique om ‘op z’n Frans’ ter kerke te gaan. Vanaf 1926 worden hier geen Franse diensten meer gehouden. De kerk heeft wel haar naam gehouden en is nog steeds als kerk in gebruik. De kerk is ook naamgever van deze straat. We kunnen hier jammer genoeg niet naar binnen omdat deze kerk alleen op zondag open is.

Van de begeleiders van school wordt verwacht dat zij de kinderen helpen daar waar nodig.