Interactieve luisteropdracht bij de Petrus en Pauluskerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door AnnemiekeFierinck (Overleg | bijdragen) op 11 jul 2017 om 17:35

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Benodigdheden:klemborden, schrijf/tekenpapier, werkblad, hb-potlood, duimstok, stopwatch.

Voorbereiding op school


Interactieve luisteropdracht bij de hoofdentree

Voorbereiding Kerkarchitectuur Petrus en Pauluskerk

We maken kennis met de leerkracht en de begeleiders van de klas. We vragen of de voorbereidende lessen zijn behandeld. We vragen of de kinderen zelf tekenpotloden bij zich hebben en of er devices zijn meegenomen om te fotograferen. We geven de klemborden met inhoud aan de begeleiders van de school. Zij delen die aan de kinderen in hun groepje uit.

Algemeen welkom: hallo allemaal, leuk dat jullie meedoen met de les kerkarchitectuur in Leidschendam. Wat gaan we doen vandaag? We bezoeken twee kerken en gaan daar verschillende opdrachten doen. We gaan kijken, tekenen, schrijven, fotograferen en meten. Jullie blijven de hele les als groepje met je begeleider bij elkaar. We beginnen centraal met de eerste opdracht, daarna gaan jullie per groepje met een van onze gidsen aan het werk met de volgende opdrachten bij deze kerk. Daarna lopen we gezamenlijk naar de andere kerk waar we per groepje de rest van de opdrachten gaan doen. Dan gaan we nu beginnen met de eerste opdracht.

Verzamel de kinderen in hun groepje met begeleider in een halve cirkel om je heen met zicht op de kerk. Hou een interactief verhaal over architectuur en laat kinderen eventueel aantekeningen maken: elk gebouw, dus ook deze kerk is bedacht en ontworpen door een architect. Hoe oud zou deze kerk zijn? (In 1878 werd de eerste steen gelegd.) Sinds die tijd is er veel gebeurd in Leidschendam. Wie kan er wat gebeurtenissen noemen? (Geboortes, trouwerijen, begrafenissen, feesten, oorlogen, stormen, etc.) Deze kerk is ontworpen door Evert Margry. Hij heeft zijn werk heel goed gedaan want de kerk ziet er nog mooie en stevig uit en is nog steeds in gebruik. Een kerk is een bijzonder gebouw. Meestal het hoogste in de omgeving. Dit is een katholieke kerk. Dat kun je zien aan de beelden naast de entree en het kruis op het dak. Binnen in een katholieke kerk is het vaak sprookjesachtig rijk versierd met gebrandschilderde ramen, mozaïekvloeren, beeldengroepen, etc. Kijk eens om je heen. Zoals je ziet staan we hier vlak naast een kanaal. Waarom zou deze kerk hier gebouwd zijn? Verwijs naar varen net als toen op de trekvaart. Hoe weet je dat er een kerk in de buurt is? (Klokslagen voor de tijd of voor het bekendmaken van bijzondere gelegenheden. In vroegere tijden luidde men de klokken ook bij gevaar.)

Verweef de volgende vragen in je verhaal: wie van jullie wil later architect worden? wie van jullie heeft wel eens een hut gebouwd? wat was de grootste uitdaging bij het bouwen van je hut? (hoogte, stevigheid, dak) waar moet een architect rekening mee houden bij het ontwerpen van een kerk? (prettige sfeer, veiligheid, ruimte voor veel mensen, zitplaatsen, loopruimte, bestand tegen de tijd, etc)

Opdracht: noteer in 2 minuten zoveel mogelijk kenmerken waaraan je kunt zien dat dit een kerk is? Per groepje leest 1 kind de kenmerken hardop voor. Als kinderen dezelfde kenmerken hebben opgeschreven strepen ze deze af. Wie heeft er nog iets genoteerd dat niet is genoemd? (Kerkarchitectuur PP: toren, klokken en galmgaten, entree, ornamenten, beelden van heiligen, kruis op het dak).

Van de begeleiders van school wordt verwacht dat zij de kinderen helpen daar waar nodig.