Museum Swaensteyn

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door Annekee (Overleg | bijdragen) op 13 mrt 2013 om 17:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' == Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg == Het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg stelt zich ten doel de kunst en geschiedenis van Leidschendam-Voorburg aan de ha...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg

Het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg stelt zich ten doel de kunst en geschiedenis van Leidschendam-Voorburg aan de hand van haar collectie te tonen voor een breed publiek.


Geschiedenis

Het museum heeft een collectie waarin de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg is weerspiegeld. Daarbinnen zijn enkele zwaartepunten. Zo heeft het museum een kleine permanente expositie over het Forum Hadriani, een Romeinse stad die zich bevond op de plek waar nu Voorburg ligt. Daarnaast is er aandacht voor de persoon van prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883), die in de omgeving van Voorburg heeft gewoond in verschillende huizen en landgoederen.


Kunst

Naast geschiedenis is er ook kunst. Het museum verzamelt werk van kunstenaars uit Leidschendam-Voorburg van vroeger en nu. Kern van de collectie kunst wordt gevormd door werk van de Nieuwe Ploeg. De Nieuwe Ploeg was een artistieke werkgroep in Voorburg uit de jaren 1951-1959.


Organisatie

Het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, voorheen Museum Swaensteyn, valt onder de Stichting Historisch Museum Leidschendam-Voorburg. Deze is ontstaan door de fusie van Stichting Museum Swaensteyn (Voorburg) en de Stichting Historische Collectie Veur-Stompwijk (Leidschendam) in 2008. De huidige locatie is Herenstraat 101, een voormalig Notarishuis in het oude centrum van Voorburg.

Het museum heeft een kleine professionele staf en wordt verder gerund door tientallen vrijwilligers. [1]