Museum Swaensteyn

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
Thema's
Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam. Het museum presenteert meerdere tijdelijke tentoonstellingen per jaar. Daarnaast is er in Museum Swaensteyn aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani en het bijzondere leven van Oranje prinses Marianne.
1 De Zoetermeerse Meerpolder
2 Speurtocht Romeinen
3 Romeinenspel
4
5 Maak je eigen thema
Gerelateerde Thema's
Wiki
ELV logo logo rgb-001.png

Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn is hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het Huygenskwartier van Voorburg. Het museum presenteert tenminste vier tijdelijke tentoonstellingen per jaar. Daarnaast is er in Museum Swaensteyn aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani en het bijzondere leven van Oranje prinses Marianne. Het museum Swaensteyn, stadsmuseum voor Leidschendam-Voorburg, stelt zich ten doel de kunst en geschiedenis van Leidschendam-Voorburg aan de hand van haar collectie te tonen voor een breed publiek.

Het museum heeft een collectie waarin de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg is weerspiegeld. Daarbinnen zijn enkele zwaartepunten. Zo heeft het museum een kleine permanente expositie over het Forum Hadriani, een Romeinse stad die zich bevond op de plek waar nu Voorburg ligt. Daarnaast is er aandacht voor de persoon van prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883), die in de omgeving van Voorburg heeft gewoond in verschillende huizen en landgoederen.

Naast geschiedenis is er ook kunst. Het museum verzamelt werk van kunstenaars uit Leidschendam-Voorburg van vroeger en nu. Kern van de collectie kunst wordt gevormd door werk van de Nieuwe Ploeg. De Nieuwe Ploeg was een artistieke werkgroep in Voorburg uit de jaren 1951-1959.


Lesbrieven

Terug naar de Romeinen

Maak kennis met kunst


Organisatie

Het Museum Swaensteyn valt onder de Stichting Historisch Museum Leidschendam-Voorburg. Deze is ontstaan door de fusie van Stichting Museum Swaensteyn (Voorburg) en de Stichting Historische Collectie Veur-Stompwijk (Leidschendam) in 2008. De locatie is Herenstraat 101, een voormalig Notarishuis in het oude centrum van Voorburg.

Het museum heeft een kleine professionele staf en wordt verder gerund door tientallen vrijwilligers.

Bronnen en verdere informatie