Romeinen en het water

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door PeterVieveen (Overleg | bijdragen) op 7 mei 2017 om 07:49 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Nu je met je groep op de watertegel bent beland, kun je met het goed beantwoorden van de vragen hieronder, laurierbladen voor je lauwerkrans verdienen. Ga naar de...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Nu je met je groep op de watertegel bent beland, kun je met het goed beantwoorden van de vragen hieronder, laurierbladen voor je lauwerkrans verdienen. Ga naar de eerste verdieping naar de kamer links, hier vind je allerlei dingen die gevonden zijn bij opgravingen uit de Romeinse tijd.

Beantwoordt de volgende vragen geef het juiste antwoord aan de letter voor de vraag te omcirkelen: Ga naar de vitrine met de put. 1. Waar werd de put gevonden? a. In Leidschendam vlak bij het Damplein. b. In Voorburg bij Forum Hadriani. c. In Voorburg ,bij de oude kerk waar nu de dorpspomp staat. d. In Nijmegen bij het legerkamp (door prof dr. J.H. Adriaanse).

2. Wat werd er onder in de put gevonden en kun je zien in de vitrine? a. Een speciaal zandbed om het water te filteren. b. Een bodem van gevlochten wilgentwijgen. c. Een wagenwiel. d. Twee wagenwielen.

3. Wat werd er ook in de put gevonden? a. Een benen zak kammetje. b. Een laat Romeinse fluitketel. c. Gouden munten als offer. d. Scherven van een fruitschaal.

De Romeinen hebben veel bouwwerken gemaakt om schoon water te vervoeren naar een stad door middel van een aquaduct. Het water werd van een hoger gelegen punt naar een lager gelegen punt vervoerd.

Je vindt nu nog de resten terug. In Rome zelf waren er 11 in een periode van 500 jaar gebouwd door diverse machtshebbers. Bekend is het Romeinse aquaduct bij Pont du Gard in Frankrijk. Ook in Noord-Afrika en het Midden Oosten bouwden de Romeinen soms hele lange aquaducten.

4. Waar lag in de Romeinse tijd een aquaduct in Nederland? a. Bij de terp van Wartena in Friesland. b. Bij Voorburg, van de duinen naar Forum Hadriani. c. Bij Matilo (Leiden) langs de grensrivier. d. Bij Nijmegen (Ulpia Noviomagnus).

5. Hoelang was het langste aquaduct? a. Ongeveer 100km, het lag in Turkije en stukken hebben nog tot in de 19de eeuw dienst gedaan. b. Ongeveer 90 km lang en lag bij Carthago. c. Ongeveer 30 km lang en voerde schoon water van de Anio, aan naar Rome. d. Het aquaduct van de Pont du Gard dat op zo’n 25 km geschat wordt.

Het overtollige en vuile water werd afgevoerd via goten en soms een ondergrondse of overdekte riolering. In Rome hadden ze een heel groot riool, er woonden in de Romeinse tijd zo’n 2000 jaar geleden al heel veel mensen in Rome. 6. Hoe heette het beroemde grote riool van Rome? a. Riolus Roma b. Cloaca Maxima c. Fossa Corbulo d. Het had geen speciale naam, je rook het toch wel.

 NB vraag 5 en 6 zijn voor de echte liefhebbers.