Speurtocht Romeinen

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
Romeinse legeraanvoerder, Corbulo

Welkom op de Museumnacht. Vanavond gaan we terug in de tijd: de tijd van de Romeinen. Wist je dat de Romeinen 2000 jaar geleden in Voorburg woonden. Ze noemden hun stad 'Forum Hadriani'. Ga mee en bezoek de stad.

Ga de eerste kamer rechts naar binnen. Kom in de sfeer van de Romeinen en ga je verkleden. Volg hier de instructie. Maak een foto en zet deze op jouw favoriete social medium (#Museumnacht).

Wil je meer weten over de Romeinen loop dan naar de overkant en kijk naar de Klokhuisuitzending over 'De Romeinen en de Limes'

Weet jij nu alles van de Romeinen. Test je kennis!

Vraag1.

Voordat de Romeinen kwamen, leefden de Cananefaten in eenvoudige boerderijen van hout, stro en leem (dat is een sort klei). Zij leefden midden in de Woestenij. In deze woestenij is Zoetermeer ontstaan. Weet jij weten wat de eerste naam van Zoetermeer was? Loop naar het banier 'Ontginning van de woestenij' en zoek hier voor het antwoord.

Klik hier voor het antwoord

Romeinse Oudheden, gevonden op de Lustplaats ARENDSBURG

Vraag2.

Aan het einde van de gang op de eerste verdieping vind je een maquette van Forum Hadriani. Hoe beschermde de inwoners zich tegen vijanden.

Klik hier voor het antwoord


Vraag3: Hoe kom je van Forum Hadriani naar de gracht van Corbulo?

Leidschendam-Voorburg ligt aan de Vliet en die Vliet wordt altijd in verband gebracht met het verhaal over het kanaal of de gracht van Corbulo. Veel mensen denken dat het om hetzelfde water gaat. Bewijzen zijn er nog niet. Deze gracht verbond de Rijn en de Maas, zodat de Romeinen niet meer over zee hoefde te reizen. Vanuit Forum Hadriani konden zij hun goederen transporteren en verhandelen. Dan moet je wel met de boot vanuit de stad naar de gracht kunnen komen. Wat hebben de Romeinen in Forum Hadriani gebouwd om hun boten aan te meren? Lees [Archeologische opgravingen]

Klik hier voor het antwoord

Waar ligt het kanaal van Corbulo?