Speurtocht oude kerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
De Kerk te Voorburg 151.jpg

Welkom op de Erfgoeddag 2017. Staat er bij jou in de buurt een kerkgebouw? Waarom gaan mensen daar naar toe? Waar wordt de kerk voor gebruikt. Breng een kerkbezoek aan de Oude kerk en ontdek.

Begin bij de entree van de kerk.

Ornament

Kijk Kom in de sfeer van de Christenen en ga je verkleden. Maak een foto en zet deze op jouw favoriete social medium (#Erfgoeddag).

Wil je meer weten over de Romeinen loop dan naar de overkant en kijk naar de Klokhuisuitzending over 'De Romeinen en de Limes'

Weet jij nu alles van de Romeinen. Test je kennis!

Vraag 1: Kijken en fotograferen in de kerk

De oorspronkelijke 13e-eeuwse kerk bevond zich in de ruimte tussen de zuilen tot halverwege het koor. De afmeting was ongeveer 25 x 6 meter. Diverse uitbouwen vonden plaats in de 15e, 16e en 18e eeuw (zie plattegrond.)


Klik hier voor het antwoord


Vraag 2: Spreekwoorden

Loop naar de graven. Rijke mensen Je kan je voorstellen dat die lijken flink gaan stinken. Hoe denk je dat deze mensen genoemd werden?

Klik hier voor het antwoord


Vraag 3: Plattegrond De eenvoudigste kerken hebben een rechthoekige vorm, we noemen het een zaalkerk. In veel oude kerken heeft de plattegrond de vorm van een kruis. Het is een kruiskerk. Welke vorm heeft de Oude Kerk?

Interieur Oude Kerk
Plattegrond Oude Kerk

Klik hier voor het antwoord


Vraag 4: Mariannebank

Zoek in dezelfde kamer de kadepalen. Leidschendam-Voorburg ligt aan de Vliet en die Vliet wordt altijd in verband gebracht met de gracht van Corbulo. Veel mensen denken dat het om hetzelfde water gaat. Bewijzen zijn er nog niet. Deze gracht verbond de Rijn en de Maas, zodat de Romeinen niet meer over zee hoefde te reizen. Vanuit Forum Hadriani konden zij hun goederen transporteren en verhandelen. Dan moet je wel met de boot vanuit de stad naar de gracht kunnen komen. Wat hebben de Romeinen in Forum Hadriani gebouwd om hun boten aan te meren? Vind het antwoord hier: Archeologische opgravingen.

Klik hier voor het antwoord


Loop naar beneden. Op de begane grond zie je een kamer vol met schilderijen. Ga daar naar binnen.


Vraag 5: Doopvont

Hoe zag de gracht van Corbulo eruit? Dat weten we niet. We kunnen wel zien hoe kunstenaars de Vliet zagen in de 19e eeuw. Zoek het schilderij van de Vliet bij Voorburg van J.E. Akkeringa. Daarop zie je een gebouw met de naam: 'In de Wereld is veel Gevaar'. Deze naam heeft twee betekenissen. Weet jij welke?

Klik hier voor het antwoord