Speurtocht oude kerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
De Kerk te Voorburg 151.jpg

Welkom op de Erfgoeddag 2017. Staat er bij jou in de buurt een kerkgebouw? Waarom gaan mensen daar naar toe? Waar wordt de kerk voor gebruikt? Sommige kerkgebouwen worden nu gebruikt voor tentoonstellingen of concerten. Maar daar is een kerk niet voor gebouwd. Een kerk heeft te maken met geloof. In een kerk komen mensen bij elkaar voor een dienst of een preek. Ze gaan er naar toe om even rustig na te denken of te bidden.

Wij gaan samen met jou rustig nadenken over de vragen in de speurtocht van de Oude Kerk.


1. Kijken en fotograferen in de kerk.

De oorspronkelijke 13e-eeuwse kerk bevond zich in de ruimte tussen de zuilen tot halverwege het koor. De afmeting was ongeveer 25 x 6 meter. Diverse uitbouwen vonden plaats in de 15e, 16e en 18e eeuw (zie plattegrond.)


Ornament

2. Preekstoel

In de Middeleeuwen was iedereen katholiek. Na de Middeleeuwen zijn veel katholieke kerken door protestanten in gebruik genomen. Alle beelden gingen de kerk uit. De preekstoel werd het centrale punt. Is er een preekstoel in de kerk? Loop er heen. In een protestante kerk staat de preekstoel in het midden. De banken staan er omheen zodat iedereen de predikant goed kan zien en horen. Zie je de koperen lezenaar. Je herkent deze aan de Statenbijbel die er op ligt. Welke dieren zie je op het wapen staan? Klik hier voor het antwoord.


3. Graven in de kerk

De Kerk te Voorburg 151.jpg
thunmb
Grafsteen Halewijn.jpg

Vroeger werden overledenen altijd in, of rond de kerk begraven. Rijken mensen betaalden veel geld om in de kerk begraven te worden. Zoek de twee monumentale grafstenen op de plaatje. De twee grote stenen vormen samen een familiestamboom van de familie Van Halewijn-Roesel. Welke steen zou van de vrouw zijn en welke van de man? Kijk eens naar het wapen? Herken je dit van de preekstoel? Inderdaad, dit is de gulle gever van de lezenaar.

Ken je deze spreekwoorden? a) Wie kent de uitdrukking ‘rijke stinkerd’?. Waar denk je dat deze naam vandaan komt?

b) Wat betekent: 'Kan niet’ ligt op het kerkhof en ‘wil niet’ ligt er naast?

c) In Voorburg is Molen De Vlieger verplaats naar een andere plek. De Oude Kerk staat al eeuwenlang op dezelfde plek. Ken je het gezegde: 'Kerken proberen te verzetten'. Hoe moeilijk is dat?

Klik hier voor het antwoord

We lopen langs de Mariannebank (door de kerkvoogden besteld uit dankbaarheid voor de belangstelling van de Prinses) en het Marianneorgel (de Prinses heeft dit kostbare orgel geschonken aan de kerk).

Plattegrond Oude Kerk

Klik hier voor het antwoord


Vraag 2: Spreekwoorden

Vroeger werden overledenen altijd in, of rond de kerk begraven. Loop naar de graven. Rijke mensen Je kan je voorstellen dat die lijken flink gaan stinken. Hoe denk je dat deze mensen genoemd werden?

Klik hier voor het antwoord


Vraag 3: Plattegrond De eenvoudigste kerken hebben een rechthoekige vorm, we noemen het een zaalkerk. In veel oude kerken heeft de plattegrond de vorm van een kruis. Het is een kruiskerk. Welke vorm heeft de Oude Kerk?

Interieur Oude Kerk
Plattegrond Oude Kerk

Klik hier voor het antwoord


4: Mariannebank Een van de belangrijkste mensen die hier vroeger regelmatig naar de kerk ging was wel Prinses Marianne. Prinses Marianne was een dochter van onze koning Willem I. Ze leefde van 1810 tot 1883 en kwam op 38 jarige leeftijd in Voorburg wonen.

5. Entree van de Oude Kerk

Ornament

Loop naar de hoofdingang van de Oude Kerk. Kijk boven de deur. Herken je dit plaatje. Dit noemen we een ornament. Vraag de kleurplaat om thuis in te kleuren.


Archeologische opgravingen.