Station Voorburg en Blauwe Tram

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door PeterVieveen (Overleg | bijdragen) op 10 feb 2017 om 17:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met '[#ShortDescription]‘Rust zacht ouwe trouwe Blauwe’. [http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_Tram De Blauwe Tram] was populair bij de bewoners van Voorburg en Leids...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

[#ShortDescription]‘Rust zacht ouwe trouwe Blauwe’. De Blauwe Tram was populair bij de bewoners van Voorburg en Leidschendam als ‘rijdend praathuis’. De elektrische tramlijn kreeg een groot eerbetoon toen hij in 1961 werd opgeheven en plaats moest maken voor nieuwe, goedkopere stadsbussen.

[#LongDescription] Door snel groeiende handel en industrie in de 19e eeuw, groeide ook de behoefte aan sneller en gemakkelijker vervoer van goederen en personen. Om die reden werd in de 2e helft van de 19e eeuw flink geïnvesteerd in spoorwegen om Den Haag, Voorburg en Leidschendam in directe verbinding te brengen met Leiden Utrecht. Het treinstation van Voorburg opende op 1 mei 1870. De gemeente Voorburg had een regeling getroffen met de NS waardoor alle intercity’s ook in Voorburg zouden stoppen, in ruil voor toestemming en een stuk grond van Hofwijck voor de bouw. Onderzoek in archieven leverde echter geen bewijs voor deze regeling, waardoor de NS in 2006 besloot om station Voorburg te schrappen uit de intercity-route. Na de bouw van station Voorburg reed vanaf 1881 ook een tram vanuit Den Haag via Voorburg en Leidschendam naar Leiden en Katwijk. Deze zogeheten ‘Blauwe Tram’ heeft dienst gedaan tot 1961.