Stompwijk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Stompwijk is een dorp, onderdeel van de gemeente Leidschendam-Voorburg, gelegen aan het Rijn-Schiekanaal, ook wel genoemd de Vliet. In 1938 ging de toenmalige gemeente samen met Veur op in de gemeente Leidschendam.

Stompwijk ontstond samen met Wilsveen rond 1300 bij een grootschalige ontginning van de veenrijke wildernis. Stompwijk komen we voor het eerste tegen in 1347 onder de naam Stompic. De betekenis van de naam is onbekend. Het laatste gedeelte is een verbastering van 'wijk', zoals in Rijswijk, Katwijk enz, dat levert geen problemen op. Maar de eerste lettergreep is moeilijker. Met het hedendaagse of Middelnederlandse stompen of stampen heeft het niets te maken. Mogelijk is het een verschrijving en gaat het om het woord stom, dat dan opgevat moet worden als saai en leeg. Het gebied was onaangenaam om te verblijven, maar de aanwezigheid van veen, dat de basis vormt voor de brandstof turf, was een belangrijke economische reden om zich daar te vestigen.

De neogotische Sint-Laurentiuskerk werd in 1878 gebouwd naar een ontwerp van Evert Margry.

Stompwijk grenst aan de gemeente Zoeterwoude in het oosten en Voorschoten in het westen, Zoetermeer in het zuiden en Leiden in het noorden. Aan de overzijde van de Vliet binnen de gemeente ligt Veur. Tussen beide dorpen in lag een overtoom, de Leidsche Dam, ongeveer op de plaats waar nu de sluis ligt.