Taalopdracht bij de Franse Kerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Benodigdheden: klemborden, schrijf/tekenpapier, werkblad, pen, hb-potlood, stopwatch.

Werkblad Franse Kerk

Voorbereiding op school

Kerkarchitectuurstijlen de de eeuwen heen. Powerpoint begrippenlijst kerkarchitectuur. Spreekwoorden en gezegdes over kerken.

Taalopdracht bij de Franse Kerk

A) Schrijf in alle talen die je kent het woord ‘kerk’. (Het oorspronkelijke woord voor kerk komt uit het Grieks: Eklesia.) Klik hier voor voorbeelden

B) Jullie maken een beeldgedicht. Daar gebruik je een werkblad voor. Bij een beelddicht of beeldgedicht gaat het behalve om de inhoud van de tekst ook om de letterlijke vorm van de tekst. De betekenis van het onderwerp van het gedicht wordt verbeeld. Een voorbeeld is het gedicht, van Apollinaire over de stad Parijs. Hij schreef dat gedicht in de vorm van de Eiffeltoren.

Op jouw werkblad staat de Franse Kerk getekend. Maak gebruik van de lijnen, de ruimte in en buiten de kerk om jouw gedicht te schrijven. Je hebt in deze les veel gezien, gehoord en geleerd. Je mag zelf kiezen waar jouw gedicht over gaat, als deze tekening maar wel een betekenis krijgt in je gedicht. En natuurlijk mag je gedicht rijmen, maar dat hoeft niet.

Schrijftips: verzamel mooie woorden voor je gedicht. Gebruik zoveel mogelijk verschillende woorden. Je gedicht wordt actief door werkwoorden, wordt gekleurd door bijvoeglijke naamwoorden en gaat echt leven door je zintuigen te gebruiken. Wat hoor je, zie je, voel je of ruik je in het gedicht? Kies een personage ter inspiratie voor je gedicht. Hoe is het om deze kerk te zijn, wat heeft de kerk allemaal meegemaakt? Of verplaats je in een (hugenoten)kind uit 1726. Of schrijf over jezelf, bijvoorbeeld hoe jij de les 'kerkarchitectuur' hebt ervaren.

Veel succes!

Als aanmoediging een gedicht van Martin Bril:

SUPERGEDICHT

Dit is dus een zogenaamd

Supergedicht

Niks bijzonders

Maar wel super

En een gedicht

Omdat het een gedicht is

Met andere woorden

Dus een supergedicht

Dat gaat snel zeg


Van de begeleiders van school wordt verwacht dat zij de kinderen helpen daar waar nodig.