Taalopdracht bij de Franse Kerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door AnnemiekeFierinck (Overleg | bijdragen) op 13 sep 2018 om 14:58

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Benodigdheden: klemborden, schrijf/tekenpapier, werkblad, hb-potlood, stopwatch, voorbeeld beeldgedicht Appolinaire.

Werkblad Franse Kerk

Voorbereiding op school

Kerkarchitectuurstijlen de de eeuwen heen. Powerpoint begrippenlijst kerkarchitectuur. Spreekwoorden en gezegdes over kerken.

Taalopdracht bij de Franse Kerk

A) (max. 2 min.) Schrijf in alle talen die je kent het woord ‘kerk’. (Het oorspronkelijke woord voor kerk komt uit het Grieks: Eklesia.) Klik hier voor voorbeelden N.B. Opdracht A laten vervallen als we in tijdnood zijn! Opdracht B is het belangrijkste.

B) (max 13 min.) Jullie maken een beeldgedicht. Daar gebruik je dit werkblad voor. Bij een beelddicht of beeldgedicht gaat het behalve om de inhoudelijke tekst ook om de letterlijke vorm van de tekst, het 'beeld'. De betekenis van het gedicht komt dus terug in de vormgeving. Een voorbeeld is dit gedicht, van Apollinaire over Parijs. Hij schreef het in de vorm van de Eiffeltoren. Op jouw werkblad staat de Franse Kerk getekend. Maak gebruik van de lijnen, de ruimte binnen of buiten de kerktekening om jouw gedicht te schrijven. Je kunt sommige woorden misschien extra groot schrijven. Zo speel je met de vormgeving van je gedicht.

Je hebt in deze les veel gezien, gehoord en geleerd. Je mag zelf kiezen waar jouw gedicht over gaat, als deze tekening maar wel een betekenis krijgt in je gedicht.

Schrijftips: verzamel mooie woorden voor je gedicht. Gebruik zoveel mogelijk verschillende woorden. Je gedicht wordt actief door werkwoorden, wordt gekleurd door bijvoeglijke naamwoorden en gaat echt leven door je zintuigen te gebruiken. Wat hoor je, zie je, voel je of ruik je in het gedicht? Kies een personage ter inspiratie voor je gedicht. Hoe is het om deze kerk te zijn, wat heeft de kerk allemaal meegemaakt? Of verplaats je in een (hugenoten)kind uit 1726. Of schrijf over jezelf, bijvoorbeeld hoe jij de les 'kerkarchitectuur' hebt ervaren. Natuurlijk mag je gedicht rijmen, maar dat hoeft niet.

Veel succes!

Van de begeleiders van school wordt verwacht dat zij de kinderen helpen daar waar nodig.

Reserveer (ongeveer 5 min.) tijd om een paar leerlingen hun gedicht te laten voorlezen. Tevens een goed foto/audio-opnamemoment voor de leerkracht.

Eind van de les. Laat kinderen hun werkbladen en overige papieren uit de klemborden halen om mee naar school te nemen. Laat begeleiders de lege klemborden, duimstokken en eventueel geleende potloden verzamelen en bij de educatiemedewerker inleveren. Haal bij de leerkracht het klembord met het ingevulde evaluatieformulier op. Afscheid van de klas: 'we hopen dat jullie dit een leuke les vonden en dat je iets geleerd hebt over kerkarchitectuur en de verhalen rondom de kerken. Jullie hebben goed gewerkt. Hartelijk dank voor jullie aandacht en gezelligheid en tot ziens in Voorburg'.