Van wind naar stoom.De molen komt op stoom

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door PeterVieveen (Overleg | bijdragen) op 10 feb 2017 om 11:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Wilhelmus Andreas Mathlener, handelaar in meel en kruidenierswaren uit het Westland, koopt in 1880 het bedrijf, bestaande uit twee molens. In 1894 brandt Molen de H...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Wilhelmus Andreas Mathlener, handelaar in meel en kruidenierswaren uit het Westland, koopt in 1880 het bedrijf, bestaande uit twee molens. In 1894 brandt Molen de Hoop af.

In 1894 brandt Molen de Hoop af na blikseminslag. Dit is het einde van molen De Hoop. Dan moet het werk met een molen, De Salamander, gedaan worden. Als er geen wind is kan er niet gezaagd worden. Daarom wordt er in 1897 een stoommachine naast de molen geplaatst. Deze levert de energie die nodig is om uit boomstammen planken te kunnen zagen. Maar de zaken gaan minder goed dan Mathlener had gedacht. Hij moet geld lenen om het hoofd boven water te houden. En er is ook minder behoefte aan hout. Houten huizen zijn er al haast niet meer, schepen worden in die tijd bijvoorbeeld al van ijzer gebouwd. Uiteindelijk gaat de NV Mathleners houthandel failliet en wordt de molen in 1907 aan Nicolaas Johannes Boon verkocht.

Alles is van hout, de stelling, de handkar en de schutting. Bij het raam staat een houten plank. Weet jij waarom?