Varen net als toen

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door PeterVieveen (Overleg | bijdragen) op 3 dec 2017 om 13:17

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken
Varen net als toen

Lang geleden, nog vér voor de trein of de auto, was er al een succesvol netwerk van vaarwegen aangelegd. Via de trekvaarten kon de zogenoemde trekschuit, toen nog voortgetrokken door een paard of door vrouw en kinderen van de schipper, alle delen van Nederland met gemak over water bereiken.

Bekijk de korte film over de trekvaarten en lees het verhaal van trekvaartschipper Floris Bom: Vaar er wel bij!.

Voor u ziet u de leukste “les op het water” die kinderen zich maar kunnen wensen! Varen in een boot en via de gids ondertussen veel te weten komen over de geschiedenis van je eigen woonomgeving. Trekvaart, trekschuit, jaagpad, jaagbruggetjes en rollepalen… deze intrigerende bezienswaardigheden zie je het beste als je zelf gaat ‘varen, net als toen’.

0. Lekker varen in een bootje

1 De trekschuit, start van het openbaar vervoer

2 De aanleg van het trekschuittraject

3 Dankzij de kracht van het paard

4 Buitenhuizen langs het water

5 Transport over de waterweg

6 Erfgoed om te bewaren

7 Opdrachten trekvaart

Wil je meer weten? Bezoek dan trekvaarten.nl of de toekomst voor de trekvaarten. Wil je de hele lesbrief uitprinten ga dan naar educatie trekvaarten.

Rondvaartondernemers staan klaar om uw klas op hun boot te ontvangen en onderweg die objecten aan te wijzen die alles te maken hebben met onze beroemde Gouden Eeuw. Deze vorm van openbaar vervoer stond aan het begin van de vervoersmogelijkheden die uw leerlingen vandaag de dag kennen. Aan boord gaan zij enkele leerzame opdrachten uitvoeren. Extra mogelijkheid voor de bovenbouw van het basisonderwijs zijn de vele toegevoegde tips voor een uitstapje onderweg. Bezoek bijvoorbeeld Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam, Kasteel Keukenhof of een historische scheepstimmerwerf. Meer aan bij het Huygensmuseum Hofwijck of kies voor pannenkoeken eten in Herberg Vlietzicht aan het jaagpad in Rijswijk. Zo kan deze boottocht ook een compleet “dag-arrangement” vormen voor uw leerlingen.

De Erfgoedtafel Trekvaarten, een initiatief van de provincie Zuid-Holland, stimuleert de kennis over en de beleving van het watergebonden erfgoed, in het bijzonder de Haarlemmertrekvaart, de Schie, de Vliet en recent ook de Delflandse vaarten. De verschillende vaarroutes die in dit erfgoedproject worden aangeboden, laten u en uw leerlingen genieten van het Hollandse landschap en zijn veelgelaagde geschiedenis!

Wij wensen u en uw leerlingen veel plezier met Varen, net als toen!

Han Weber Gedeputeerde Groen, Water, Cultureel Erfgoed en Media

Heleen Mijdam Voorzitter Erfgoedtafel Trekvaarten

Suggesties voor gebruik van de lesbrief

School de Wegwijzer: Leerlingen maken een film over de trekvaart met zelfgemaakte objecten


Landkaarten
Dia06.png Dia25.png Dia26.png

Bronnen

Colofon

  • Achtergrondinformatie voor de leerkracht “De trekschuit, start van het openbaar vervoer”
  • Excursieprogramma naar buitenhuizen, erfgoedinstellingen en/of relevante bedrijven
  • Routebeschrijvingen van de diverse vaartochten Hofcultuur, drs W.F.Hofstra, Den Haag, www.hofcultuur.nl
  • Marca Bultink Communicatie|Cultuurhistorie, drs M.C.J. Bultink, Hillegom, www.marcabultink.nl Lessen (opzet en verantwoording) en opdrachten leerlingen

Zeeman & de Regt Onderwijskundigen, Hengelo/Oss, www.zeemanderegt.nl

  • Vormgeving lesmateriaal, promotie-items en begeleiding drukwerk Mooijontwerp, visuele identiteit en vormgeving, www.mooijontwerp.nl

Projectleiding Erfgoedhuis ZH, Thea de Langen, www.erfgoedhuis-zh.nl “Varen, net als toen” is een product van de Erfgoedtafel Trekvaarten, die hiermee de kennis en beleving van de Haarlemmertrekvaart, Vliet en Schie wil bevorderen en stimuleren. Een leuke, maar vooral ook leerzame “les op het water” is het doel van dit project voor erfgoededucatie.

Met zeer veel dank aan:

  • Rondvaartonderneming “Rondvaart Leiden” / “Rondvaart Bollenstreek”

Jack Geerlings en de gidsen tijdens de vaartochten www.rondvaartleiden.nl / www.varenbollenstreek.nl

  • Rondvaartonderneming “De Ooievaart” Den Haag

Peter Duivesteijn, Wimmie Hofstra en de gidsen tijdens de vaartochten www.ooievaart.nl / www.vlietvaart.nl

  • Stichting Herstel Trekvaart Leiden-Delft

Bart Carpentier Alting Het landschap en de monumenten in Zuid-Holland weerspiegelen ons koopmanschap en de strijd tegen water en vijanden. Dit erfgoed creëert een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie maakt het – samen met anderen in zogenaamde erfgoedtafels – mogelijk om het erfgoed te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.

“Varen, net als toen” kon gerealiseerd worden dankzij een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Kijk voor meer informatie over de Zuid-Hollandse Erfgoedlijnen op: www.geschiedenisvanzuidholland.nl

Erfgoedhuis Zuid-Holland, Delft april 2015