Venestraat

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door Marcel (Overleg | bijdragen) op 21 apr 2011 om 01:13

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Venestraat

De Venestraat verwijst naar het veen. Het gebied achter de oude duinrand aan de overzijde van de Vliet bestond in oude tijden uit veen­moerassen. In de middeleeuwen hebben de graven van Holland in de behoefte aan nieuwe landbouwgronden de ontginning van de veenmoerassen gestimuleerd. De dorpen Stompwijk en Wilsveen zijn toen als ontginningsdorpen ontstaan.

Toen de behoefte aan turf als brandstof voor de huizen in de Hollandse steden groter werd, werden vele van deze veengronden door turfsteken afgegraven. Zeker toen het afturven ook onder water mogelijk werd (turfbaggeren), ontstonden daardoor grote waterplassen, zoals ook bij de Tedingerbroek achter de Leidsche Dam. Enkel de Veenweg en zijn bebouwing lagen toen tussen al dat water.

Later nam de behoefte aan cultuurgrond weer toe en met de inmiddels verbeterde technieken zijn de veenplassen grotendeels drooggelegd. Voorbeelden van nog bestaande veenplassen zijn de Nieuwkoopse en de Reeuwijkse plassen.

De Venestraat is een van de oudste straten in Leidschendam. Oorspronkelijk was de straat een gedeelte van de Kostverlorenweg die toen vanaf de dam naar de Veenweg liep. In 1954 wordt als gevolg van een nieuwe straatinrichting het eerste stuk van de Kostverlorenweg afgesneden en omgedoopt tot Venestraat. De Venestraat behoort tot de oude bebouwing, die rond de overtoom (hellingen met windassen om schepen over de dam te slepen) is ontstaan: de Leijtschen Dam.