Wyckerbrug

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Versie door EDekker (Overleg | bijdragen) op 25 aug 2011 om 23:02 (Nieuwe pagina aangemaakt met '=Wyckerbrug= Begin 16e eeuw was deze brug, met de andere bruggen over de Vliet, een twistpunt van tegenstrijdige belangen. Schippers deden hun beklag bij schout en sc...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Wyckerbrug

Begin 16e eeuw was deze brug, met de andere bruggen over de Vliet, een twistpunt van tegenstrijdige belangen. Schippers deden hun beklag bij schout en schepenen dat de brug te laag was. Er onder door varen lukte alleen door gaten in de romp te boren en water in te laten waardoor het schip lager kwam te liggen. Tonnen vol water aan de voorsteven hangen en tien tot twaalf mensen aan boord stouwen, wilde ook wel eens helpen. Nadat de bruggen verhoogd waren, ontstond echter weer een ander probleem. Voerlieden kwamen zich beklagen over de gevaarlijke situatie die bij de Wyckerbrug was ontstaan. Door de verhoging was de brughelling zo steil geworden dat de oversteek voor paard en wagens nu levensgevaarlijk was. Een hooiwagen met voerman was reeds verongelukt. Gevreesd werd dat de situatie bij gladheid, door vorst of anderszins, nog zou verergeren. De Wyckerbrug heeft overigens zijn naam te danken aan de 17e-eeuwse buitenplaats Opwyck, die aan de oostkant van de brug lag. Nicolaas Straatman verbouwde omstreeks 1779 dit buiten aan de Vliet tot logement en uitspanning met koepel en kaatsbaan. De uitspanning werd vervolgens weer naar de brug genoemd en genoot tot halverwege de vorige eeuw als 'Wijkerbrug' grote bekendheid. Het geheel groeide uit tot hotel met paardenstal, koetshuis en drie stenen koepels. Complete gezelschappen legden regelmatig per boot aan voor feesten en partijen. In 1815 vierde staatsarchivaris Dassevael zijn 25-jarig ambtsjubileum. Zoals in die tijd gebruikelijk, werd dit heugelijke feit geprezen in een ellenlang gedicht, waarbij het aantal regels duidelijk belangrijker was dan dichtkwaliteit. De vraag wie de belangrijkste steunpilaar was van koning Willem I, werd, geheel in stijl met de locatie, beantwoord met het volgende 'kreupel'rijm:

Dat kunt gij nu al wel bevroeden, t Was onze vriend, Heer Dassevael: Die ook bij d' allerhoogste vloeden, Boven 't water uitstak als een paal.

Toen in 1854 Gabriël Willem Leeuw eigenaar werd, liet hij zijn logement aan het water met de drie koepels afbeelden op een wijnetiket voor de flessen, waaruit de huiswijn rijkelijk zal hebben gevloeid.