Albert Termote

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Albert Termote (1887-1978)

Deze in origine Belgische beeldhouwer vluchtte in de Eerste Wereldoorlog via Engeland naar Nederland. In Volendam voorzag hij in de kost door houtsnijwerk van plaatselijke types te verkopen. Daar maakte hij ook prachtige portretten van oude Volendammers, zoals 'Oude Geert', een werk uit 1919.

De schilder Jan Bakker haalde hem in 1922 over in Voorburg te komen wonen. Vanuit Voorburg bouwde Termote een grote reputatie op. Zijn figuratieve werken werden gekenmerkt door eenvoud en ambachtelijkheid. Hij schuwde grote, monumentale werken niet, zoals ruiterstandbeelden van Corbulo in Voorburg of van Karel de Grote in Nijmegen.


Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg

In Voorburg en Den Haag was zijn invloed op de beeldhouwers van de generaties na hem groot. Zijn aanwezigheid hier was voor sommigen zelfs de directe aanleiding om zich in Voorburg te vestigen. In dat opzicht is hij te beschouwen als de 'nestor' van de groep Voorburgse beeldhouwers van na de Tweede Wereldoorlog. Hij was ook nauw betrokken bij het ontstaan van Museum Swaensteyn nu Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg. In 1968 vervaardigde hij een smeedwerk boven de ingang aan de Herenstraat 101. Uit notulen van de eerste jaren blijkt dat Termote vaak een gangmaker was tijdens de bijeenkomsten in het museum...


foto portret van Albert Termote door D.W. van den Engh
Voorstudie voor een beeld van Karel de Grote, beeldentuin Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg


Bronnen