Albert van Pruisen

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Albert van Pruisen

Prins Albert 1874

Prins Albert van Pruisen is geboren in 1837. Hij was de zoon van prinses Marianne der Nederlanden en prins Albrecht van Pruisen. Op zijn 36e trouwde hij in Berlijn met Marie van Saksen-Altenburg. Zijn moeder Prinses Marianne mocht vanwege een verbanningsdecreet van haar zwager, koning Frederik Willem IV van Pruisen, niet bij dit huwelijk aanwezig zijn. Dit was haar opgelegd, omdat ze van haar man was gescheiden.

Prinses Marianne was na haar scheiding o.a. in Voorburg gaan wonen en wel op de buitenplaats Rusthof. Albert logeerde af en toe bij zijn moeder, maar nooit op Klein Rusthof, dat zijn moeder speciaal voor hem in 1877 had gekocht. Hij vond dit huis maar een “kippenhok”.

Na de dood van Prinses Marianne in 1883 erfde Albert al haar bezittingen in Voorburg, waaronder diverse buitenplaatsen, te weten zowel Rusthof, Noordervliet als Leeuwesteyn. Tevens erfde hij het huis Klein Rusthof en een boerderij aan de Achterweg (thans Parkweg). Albert trok zich later terug op het prachtige kasteel “Camenz” in Silezië, dat hij ook van zijn moeder had geërfd. Hij stierf daar op zijn 69e in 1906. Na zijn overlijden verkocht de familie alle bezittingen in Voorburg voor de som van ƒ 200.000,-. Alleen Leeuwesteyn werd vooralsnog behouden.


Klein Rusthof 2007

Van al de genoemde buitenplaatsen en huizen zijn alleen de orangerie van de voormalige buitenplaats Rusthof en het huis Klein Rusthof over. Op de palen van het hek van Klein Rusthof valt nog steeds “Klein Rusthof” te lezen. De orangerie vindt men op de hoek Prins Albertlaan en het Oosteinde.

Deze Prins Albertlaan is in 1907 naar hem vernoemd, gelegen op het terrein van de voormalige buitenplaats Rusthof, ten oosten van het oude centrum van Voorburg.

Bronnen

  • Gemeente Leidschendam-Voorburg
  • Tijdschrift van de Historische vereniging Voorburg, jaargang 4 nr 2, ISBN 1381 4672
  • Kadastrale Atlas Zuid Holland 1832, Stichting Kadastrale Atlas Zuid Holland, Voorburg
  • C.H. Voorhoeve, Prinses Marianne der Nederlanden, 1986 Europese Bibliotheek-Zaltbommel, ISBN 90 288 4364 7