Antoine Feith

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Antoine Feith

Antoine Feith.jpg

Burgemeester Jhr. mr. Antoine Feith(1916-1982) was van 1 januari 1959 tot 30 april 1976 burgemeester van Voorburg. Daarvoor was hij burgemeester van de toenmalige gemeente Zweeloo en van 1949 tot 1959 van Coevorden.

Tijdens zijn ambtsperiode in Voorburg werden veel bouwactiviteiten in de gehele gemeente ondernomen, zoals nieuwbouwprojecten in ’t Loo, het winkelcentrum de ‘Julianabaan’, de aanleg van de ‘Utrechtse Baan’ en de restauratie van cultuurhistorische objecten zoals de Oude Kerk en Huize Swaensteijn. Hij was een belangrijke promotor van de sport. Er werden in zijn burgemeestersperiode twee sporthallen, een overdekt zwembad en diverse sportvelden aangelegd.

Feith was van 1959 tot 1977 voorzitter van de Nederlandse Sport federatie. Hij werd later omwille van zijn bijzondere verdiensten op sportgebied onderscheiden met het Erelidmaatschap van de Nederlandse Sport Federatie. Tevens was hij voorzitter van de Stichting Nederlandse Sporttotalisator. Daarnaast was hij officier in de Orde van Oranje-Nassau en erelid van de Johanniter Orde.

In 1976 trad Feith om gezondheidsredenen af als burgemeester van Voorburg. Op zijn verjaardag op 20 september 1982 is hij overleden te Den Haag.

Het plein bij het inmiddels afgebroken sportcomplex ‘De Vliegermolen’, dat door woningbouw, kantoren en het zwembad Forum Kwadraat is vervangen, is om hem postuum te eren, vanwege zijn inzet voor de sport, omgedoopt in Burgemeester Feithplein.