Atlas

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
Atlas, Guido Sprenkels, 2002
Torus Herenstraat2.jpg
Atlas
Adres Herenstraat, Voorburg
Lokatie ,
Jaartal -
Lees meer
Referentie
Categorie Object
ELV logo logo rgb-001.png

Atlas, Guido Sprenkels, 2002

Schrijfopdracht

Het beeld Atlas van beeldhouwer Guido Sprenkels staat in de Herenstraat, in het Huygenskwartier. Het Huygenskwartier is vernoemd naar museum Huygens’ Hofwijck aan het eind van de Herenstraat bij het station. In dit huis heeft de beroemde wetenschapper en sterrenkundige Christiaan Huygens op zijn zolder ontdekkingen gedaan. Heeft iemand een idee van welk materiaal dit beeld is gemaakt? Brons.

Hoe is het beeld van Atlas ontstaan? Atlas is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij vocht in de zogenaamde Titanenstrijd met de titaan Kronos tegen Zeus, de in het geheim geboren zoon van Kronos. Omdat Kronos al oud was leidde Atlas de strijd tegen Zeus. De strijd werd verloren door en Atlas kreeg een speciale straf van Zeus. Hij werd veroordeeld om op de rand van de aarde te gaan staan en voor altijd het hemelgewelf op zijn schouders te dragen. Een zware last of niet? Guido Sprenkels heeft gekozen voor de figuur Atlas vanwege de relatie van het hemelgewelf met Christiaan Huygens. Zo kan je dus met een beeld van een mythologisch figuur weer verwijzen naar een ander persoon uit de geschiedenis.

Gedichten maken bij beelden Ook met taal kan je een beeld scheppen van een persoon of een gebeurtenis. Bij dit beeld gaan we een gedicht maken. Voordat Guido Sprenkels een beeld maakt, maakt hij eerst een kleine voorstudie. Terwijl hij boetseert ontstaat de vorm. Het beeld is niet zomaar ineens af. Dat kan je ook doen bij het maken van een gedicht.

Schrijftips: Verzamel leuke woorden voor je gedicht. Gebruik zoveel mogelijk verschillende woorden. Je gedicht wordt actief door werkwoorden, wordt gekleurd door bijvoeglijke naamwoorden en gaat echt leven door je zintuigen te gebruiken. Wat hoor je, zie je, voel je of ruik je in het gedicht? Kies een personage ter inspiratie voor je gedicht. Hoe is het om je Atlas te zijn of Zeus? Of verplaats je in de beeldhouwer of schrijf over jezelf hoe jij dit kunstwerk ervaart. Constantijn Huygens, de vader van Christiaan maakte heel veel gedichten. Hij maakte ook epigrammen of puntdichten, zogenaamde sneldichten. De definitie daarvan noemde hij:
Vraeght ghy wat Sneldicht voor een Dicht is?
Het is een Dicht dat snel en dicht is
In de Romeinse tijd was het al een gewoonte om aan het eind van zo’n epigram een pointe of een grap te maken. Een gedicht hoeft niet perse te rijmen.

Succes! Reserveer tijd om een paar leerlingen hun gedicht te laten voorlezen. Tevens een goed foto- of audio-opnamemoment voor leerkracht. Wijs de leerlingen op de mogelijkheid om hun gedicht in te sturen naar de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van Huygens’ Hofwijck. Misschien wint iemand wel een prijs!

Dan door naar het volgende kunstwerk.