Attributen van een notaris

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
Attributen van een notaris, Albert Termote, 1968
Notaris1.jpg
Attributen van een notaris
Adres Herenstraat, Voorburg
Lokatie ,
Jaartal 1800 -
Lees meer
Referentie
Categorie Object
ELV logo logo rgb-001.png
Attributen van de notaris

Voorbereiding op school
Bekijk de presentatie Beeldentaal.

Opdracht variant 1: kijken, luisteren, vragen beantwoorden en noteren

Ruim 200 jaar geleden werd dit pand gebouwd in opdracht van een notaris. In de loop der tijd hebben diverse notarissen hier gewoond en gewerkt. Vandaar dat dit pand vroeger ‘Notarishuis’ werd genoemd. Sinds eind jaren 60 wordt het pand gebruikt door Museum Swaensteyn. Kunstenaar Albert Termote kreeg ter gelegenheid daarvan de opdracht in het bovenlicht een kunstwerk te maken. Geïnspireerd door de geschiedenis van het pand heeft hij het beroep notaris op symbolische wijze verbeeld.

Wie weet wat een notaris doet?

(Een notaris is iemand die zich bezig houdt met zakelijke en persoonlijke afspraken die wettelijk geldig zijn. Het moet een heel betrouwbaar en zorgvuldig persoon zijn die geen schrijffouten maakt. Wat een notaris ondertekent is rechtsgeldig)

Wat zou de betekenis van de kronen kunnen zijn?

(Een notaris wordt benoemd door de kroon, door de koning dus)

Jullie begrijpen nu de titel van het kunstwerk? Noteer welke attributen van een notaris er zijn afgebeeld.

(Ganzeveer en inktpot. Laat de gelamineerde afbeelding zien van het schilderij van de jonge notaris uit 1830)

Welke attributen gebruikt een notaris tegenwoordig?

(Computer, (vul)pen)|

Aan de rechterkant staat een boek afgebeeld. Welk boek zou dat kunnen zijn?

(Wetboek)

Wie van jullie kent de Romeinse cijfers? Voor wie het niet weet, schrijf maar op: M = 1000, D = 500, C = 100, L = 50, X = 10, V = 5, I = 1.

Let op: lage cijfers die vóór een hoog cijfer staan gaan van dat hoge cijfer af, rekenwerk dus.

Lees het jaartal linksonder. In welk jaar is dit huis gebouwd?

(1805)

Lees het jaartal rechtsonder. In welk jaar is dit kunstwerk gebouwd?

(1968)

In het midden van de afbeelding zien jullie een plantaardige vorm. Waar doet het je aan denken? En wat zou de betekenis hiervan zijn?

(Maiskolf. Van oudsher staat de maiskolf symbool voor levenskracht, vruchtbaarheid e.d.)

Van welk materiaal zou het kunstwerk in het bovenlicht gemaakt zijn?

(Verguld houtsnijwerk)

Zien jullie ook waar de kunstenaar zijn signatuur gezet heeft?


jonge notaris uit 1830


Opdracht variant 2: ontwerpen

Jullie gaan zometeen aan de slag met het werkblad, maar eerst krijgen jullie wat achtergrond bij dit kunstwerk. Tip: maak notities op een blanco blad. Ruim 200 jaar geleden werd dit pand gebouwd in opdracht van een notaris. In de loop der tijd hebben diverse notarissen hier gewoond en gewerkt. Vandaar dat dit pand vroeger ‘Notarishuis’ werd genoemd. Sinds 1968 wordt het pand gebruikt door Museum Swaensteyn. Kunstenaar Albert Termote kreeg ter gelegenheid daarvan de opdracht in het bovenlicht een kunstwerk te maken. Geïnspireerd door de geschiedenis van het pand heeft hij het beroep notaris op symbolische wijze verbeeld. Het bovenlicht is gescheiden in een linker en een rechterkant door een maïskolf. Die staat symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed. Wat zie je links? Ganzenveer en inktpot. Rechts zie je een boek afgebeeld. Welk boek zou dit kunnen zijn? Het wetboek. Tezamen waren dit de 'attributen van een notaris'. De Romeinse cijfers links en rechts staan voor het bouwjaar van dit pand en voor het jaar dat dit kunstwerk gemaakt is.

Jullie gaan nu zelf een ontwerp maken voor een bovenlicht voor jullie huis. Je gebruikt hiervoor het werkblad. In dat ontwerp kun je symbolisch laten zien wie je bent, wat je belangrijk vindt of waar jij voor staat, denk aan een motto. Misschien heb je wel een achternaam die je kunt verbeelden. Misschien kun je je toekomstige beroep weergeven. Sowieso ga je in Romeinse cijfers je geboortejaar laten zien en het jaar van nu. Kent iedereen het Romeinse cijfersysteem? Voor wie het niet kent noteer maar: M = 1000, D = 500, C = 100, L = 50, X = 10, V = 5, I = 1. Let op: lage cijfers die vóór een hoog cijfer staan gaan van dat hoge cijfer af, rekenwerk dus. We hebben alvast een begin voor je gemaakt door net als Albert Termote vruchtbaarheid en voorspoed te wensen voor je huis.

Veel succes.

Als het weer en de werktijd het toelaten na afloop alle ontwerpen op een rijtje leggen zodat de leerlingen kort elkaars werk kunnen bewonderen. Tevens een goed fotomoment voor leerkracht. Dan door naar het volgende kunstwerk.