Bruijnings Ingenhoes

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Christoffel en Pieter Bruijnings Ingenhoes

"In de Wereldt is veel Gevaer" 2005

Vader Christoffel Willem Bruijnings Ingenhoes en zoon Pieter Hendrik Bruijnings Ingenhoes hebben beiden leiding gegeven aan een kostschool, die was gevestigd in het huis In de Wereldt is veel Gevaer. Dit huis ligt aan het eind van de Schoolstraat aan de Vliet. Naast de kostschool liet vader Christoffel een huis bouwen voor zijn gezin. Helaas is dat huis afgebrand, kort voordat de Utrechtse Baan werd aangelegd in de jaren 70 van de vorige eeuw. Christoffel verliet zijn villa aan de vliet in 1875 en woonde tot zijn overlijden in 1896 in het huis Herenstraat 104 op de hoek van de Schoolstraat. Hij werd in 1877 opgevolgd door zijn zoon Pieter Hendrik. Deze heeft de school als directeur geleid tot 1897. Pieter Hendrik was daarnaast gemeenteraadslid van 1901 tot 1913. Hij woonde aan de Voorhofstraat 28.

In Voorburg is de Bruijnings Ingenhoeslaan vernoemd naar vader en zoon Bruijnings Ingenhoes.


Bijzondere school tweede klasse

Christoffel Bruijnings Ingenhoes

Christoffel Bruijnings Ingenhoes heeft zich door eigen studie bekwaamd en de nodige examens afgelegd. Hij werd in 1846 in Voorburg benoemd tot kostschoolhouder van de "bijzondere school tweede klasse", zoals zo'n instituut toen genoemd werd. De school bestond al 15 jaar en was opgericht door Bart Schreuders. De school leidde op voor allerlei betrekkingen en werd bezocht door jongens van aanzienlijke families uit Den Haag en Rotterdam.

Voor het onderwijs in de talen gaven docenten les afkomstig uit de respectieve landen. Voor natuur- en scheikunde, voor tekenen en gymnastiek waren lokalen aangebouwd aan de school, zoals de wet dat toen voorschreef. Ook aan zang en muziek, aan schermen en andere sport werd aandacht gegeven. De school had een prima reputatie. Vaak had men niet genoeg slaapplaatsen voor alle nieuwe leerlingen en die werden dan ondergebracht bij families in Voorburg.

In 1877 droeg Christoffel de leiding van de school over aan zijn zoon, Dr. Pieter Hendrik Bruijnings Ingenhoes, die er werkzaam bleef tot 1897. Daarna veranderde de school van karakter en haar reputatie werd minder. In 1911 werd het deftige en dure instituut opgeheven.

Bronnen