Coenraad van Eijk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken


Coenraad van Eijk.jpg

Coenraad van Eijk was schout van Veur en deze functienaam werd in 1826 vervangen door het meer eigentijdse burgemeester.

Coenraad van Eijk is op 14 oktober 1783 te Dordrecht geboren. Hij trouwde op 29 november 1807 met Maria Prins en ze kregen vier dochters en een zoon. Ze woonden in Voorschoten, omdat Coenraad ook daar schout was.

Na de Napoleontische tijd had Coenraad in 1814 de posten van schout van Voorschoten en Veur "gekocht" van de ambachtsheer van de twee "heerlijkheden". Dat was toen gebruikelijk. Met de diverse "rechten", die een schout kreeg, kon dat geld dan weer worden terugverdiend.

Een schout was een soort commissaris van politie, met als verschil, dat een schout overtreders niet enkel oppakte, maar bij de rechtspraak ook aanklager en voorzitter van de rechtbank ("schout en schepenen") was. Hij vertegenwoordigde de ambachtsheer bij vele zaken en gaf leiding aan de overheidsdienaren, zoals secretaris, bode, gerechtsdienaren en nachtwachten, die met een lantaarn, piek en ratel voor de veiligheid in de nacht zorg droegen.

Op 12 juni 1841 overleed hij onverwacht, 58 jaar oud. Coenraad van Eijk was in Veur als burgemeester zeer gewaardeerd geweest.

In Leidschendam is in de wijk “De Heuvel” een straat naar hem vernoemd, de Schout van Eijklaan.

Bronnen