Cornelis Hermanus Voorhoeve

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Historicus van Voorburg

Cornelis Voorhoeve (Voorburg 24 maart 1917 - Voorburg 13 maart 1993)was van beroep beplantingsadviseur en tuinarchitect, maar hij is vooral bekend geworden als kenner bij uitstek van de Voorburgse geschiedenis. Hij was ridder in de orde van Oranje-Nassau en drager van het Verzetsherdenkingskruis.

CeesVoorhoeve.jpg

Vanuit zijn beroep als tuinarchitect was hij geïnteresseerd geraakt in de tuinen van de buitenplaatsen. Dat leidde al snel tot een verdere interesse in de bewoners van die land- en buitenhuizen. En zijn daaruit voortspruitende veelzijdige belangstelling voor de Voorburgse geschiedenis bracht hem tot oprichting en voorzitter van de Stichting Mooi Voorburg en tot voorzitter van de Stichting Behoud Dorpsgezicht. De heer Voorhoeve heeft ook publicaties aan Voorburg gewijd. Hij schreef 'Verhalen achter de Straatnaam' in de plaatselijke krant, later uitgegeven als boek, en publiceerde onder diverse boekjes met oude ansichten. Voor velen was hij meer bekend als "Kees Boom". Een titel, die hij dankte aan zijn inzet om een oude boom te redden, die volgens de gemeente niet te redden was. Maar elk Voorburgs monument dat bedreigd werd kon rekenen op zijn verdediging. Als raadslid en als voorzitter van voornoemde stichtingen. Zo ook was hij een initiator tot het verplaatsen van De Vliegermolen. Zijn wel heel bijzondere aandacht ging uit naar de enige Prinses die ooit in Voorburg haar domicilie had: Prinses Marianne en haar relatie met Voorburg.

Natuur en Jeugd

Dat andere aspect voortspruitend uit zijn belangstelling voor de natuur maakte hem tot oprichter en voorzitter van de Jeugd Natuurwacht en directeur van de landelijke stichting Natuur en Jeugd. De Jeugdnatuurwacht Voorburg levert al sinds 1950 een belangrijke bijdrage aan de natuur- en milieu educatie van Groep 7 en 8 van de Voorburgse basisscholen.

Gemeenteraad

Ook in het openbaar bestuur was Cees Voorhoeve actief. Vele jaren maakte hij deel uit van de Voorburgse gemeenteraad. Ook was hij vice-voorzitter van het Anjercomité.

Trivia

In Voorburg is er in 2006 een laan naar hem vernoemd, de "Cornelis Voorhoevelaan". Deze laan loopt bovenop de tunnel van de N14, en wel vanaf de rotonde in het Oosteinde tot aan de fietsbrug "Sijtwendebrug" over de Vliet. Ook is er een "Cornelis Voorhoevebank".

Publicaties

  • Voorburg in oude ansichten, deel 1, Europese Bibliotheek, Zaltbommel 1967
  • Voorburg in oude ansichten, deel 2, Europese Bibliotheek, Zaltbommel 1973
  • Leidschendam in oude ansichten, Europese Bibliotheek, Zaltbommel 1969
  • Lusthoven en oude huizen langs de Vliet, Den Haag 1974
  • Bijdragen aan De kroniek van Voorburg, 2000 jaar Voorburg, Voorburg 1988
  • Het verhaal achter de straatnaam, een geïllustreerde historie van Voorburgse straten, DIC, Voorburg 1989

Lees ook het verhaal, dat Bernard Dijkman, medewerker van het gemeentearchief Voorburg schreef.