De Oude kerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
Thema's
Johannes Bosboom (1817-1891) Oude kerk te Voorburg
De Oude of Martinikerk in Voorburg is één van de drie wijkkerken van de Protestantse Gemeente Voorburg en behoort tot de Protestantse Kerk Nederland. Het is het oudste kerkgebouw in Voorburg.
1 Speurtocht oude kerk
2 Kerkarchitectuur Voorburg
3 Het ABC van de kerkarchitectuur
4
5 Maak je eigen thema
Gerelateerde Thema's
Wiki Rijksmonumenten
ELV logo logo rgb-001.png

Rond 1200 werd een kleine zaalkerk gebouwd naast de woning van ambachtsheer Dirk van Voorburgh. Mogelijk stond er voorheen een houten kerkje, maar dat is nooit bewezen. De kerk werd gewijd aan St. Martinus en in 1275 was er een 'parochie van de Heilige Martinus'. Rond 1460 werd de toren gebouwd met een spits van twintig meter. De windwijzer heeft een staande leeuw. Er stonden verschillende altaren, er waren veel gebrandschilderde ramen en veel beelden van Maria, van Christus aan het kruis, van de Heilige Nicolaas en van St Joris. De Beeldenstorm maakte hier een einde aan.

Iedereen in Nederland was katholiek tot de reformatie van Maarten Luther in de 16de eeuw. Rond 1575 sloot de Oude Kerk zich hierbij aan. Gemeenteleden werden in de kerk of op het kerkhof begraven. In de vloer zijn nog veel mooie grafzerken te zien. Tijdens de Franse tijd werden enkele zerken met cement en een planken vloer bedekt, waardoor de goed bewaard bleven.

Bij de restauratie werden deze zerken weer gevonden en uitschoongemaakt. De laatste grote restauratie was in 1965-1968, van 2008-2010 werden de muren opnieuw gestuct. De kerk heeft plaats voor 375 personen.

Landkaarten
Hoogheemraadschap Rijnland kaart A-4279 small.jpg Stompwijk minuutplan 1819 sectie FH LeijdschenDam small.jpg

Bronnen en verdere informatie