De techniek van de molen

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Opdracht 3a

Aan de hand van een puzzel ontdekken de leerlingen het technische proces van de zaagmolen. Daarnaast leren zij over de snelheid van de zaagmolen en de wieken en ontdekken zij wat windrecht betekent. De leerlingen krijgen ook de werking van de krukas uitgelegd.

Start: Zolder (10 minuten) Voorbereiding op school: Zie tekening over het zaagproces bij het kopje voorbereidende les.

Opdracht bij de Salamander: Aan de wand hangen twee houten borden waar een silhouet van de molen op afgebeeld staat. De borden zijn magnetisch. De leerlingen krijgen in twee groepjes eenzelfde aantal puzzelstukjes van molenonderdelen uitgedeeld. In overleg moeten de leerlingen de molenonderdelen op de juiste plaats hangen. Na vijf minuten puzzelen wordt het resultaat besproken. De molengids vertelt of de puzzel klopt of niet en vraagt de leerlingen waarom zij de puzzelstukken op deze volgorde hebben gehangen. Vervolgens legt de molengids de technische werking van de molen uit waarbij de onderdelen bekeken worden.


Opdracht 3b

Vervolg: Stelling (10 minuten) Voorbereiding op school: Zie boven, zelfde als opdracht 3 a

Opdracht bij de Salamander: Nadat de leerlingen hebben geleerd hoe de molen technisch werkt, gaat de groep de stelling op. Hier is een mooi uitzicht over de Vliet en de omgeving. Er wordt verteld over de begrippen windrecht en windbelasting. Op de stelling kan je goed zien en voelen hoe dik de rieten kap van de molen is. Met de snelheid van de wieken wordt een rekensom gemaakt en er wordt aandacht besteed aan spreekwoorden. Van de begeleiders van school wordt verwacht dat ze samen met de educatiemedewerker de veiligheid van de kinderen goed in acht nemen.