Door Gods' zegen is 't al verkregen

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
GodsZegen.jpg

Door Gods' zegen is 't al verkregen

De boerderij is volgens een jaartalsteen gebouwd in 1876. Op deze plaats stond echter al sinds de 17de eeuw een boerderij. De jaartalsteen zal dus een herbouw of grote verbouwing aangeven. De boerderij heeft in de zuidwestelijke gevel een steen met de tekst 'Dit is int Hemelrick'. Dit was waarschijnlijk de vroegere naam van die oorspronkelijke boerderij. J. Jansz Schouten de Jonge bouwde in 1646 de boerderij.

De huidige boerderij is een hallehuisboerderij.

De boerderijen die behoren tot de hallehuisgroep zijn het meest voorkomende type in Nederland. Deze hallehuisboerderijen zien we met name in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Tot deze groep behoren onder andere het los hoes, de T-boerderij en de krukhuis-boerderij, de Rijnlandse boerderij, de boerderij van de weidegebieden en de langgevelboerderij. Kenmerkend zijn de compacte, rechthoekige plattegrond, de lage zijgevels en de laag aflopende dakvlakken.

Deze boerderij met dwars woonhuis is dus een T-boerderij. De spreuk Door Gods' zegen 't al verkregen stond op de horizontale balk van de houten ophaalbrug. Deze is vervangen door de huidige ijzeren ophaalbrug rond 1960.

De boerderij staat aan de Stompwijkseweg, komende van Leidschendam links vlak vóór de drie molens, op nummer 13.

Bronnen

  • F.H. Daams,J.D. de Kort Sr. (redactie), Over, door en om de Leytsche Dam, geschiedenis van een gouden gemeente, Leidschendam 1988
  • Marina Laméris, Roel van Norel, Parels van Baksteen. Monumenten van Leidschendam-Voorburg, Gemeente Leidschendam-Voorburg en TasT, 2008
  • Marina Laméris, Stompwijk op de kaart, Open Monumentendag, Gemeente Leidschendam-Voorburg, 2009