Exponential View

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
Exponential View, Geert Mul, 2013
Saturnus ExpView.jpg
Exponential view, Christiaan Huygens
Adres Herenstraat, Voorburg
Lokatie ,
Jaartal -
Lees meer
Referentie
Categorie Object
ELV logo logo rgb-001.png

2 Expview.jpg Bloem Expview.jpg Bollen Expview.jpg Fig Expview.jpg Libelle Expview.jpg Man Expview.jpg Muis Expview.jpg


Voorbereiding op school

Powerpoint beeldhouwkunst door de eeuwen heen. Tekeninstructie (vimeo) Fotografie-instructie.

Opdracht variant 1: Ontdekken, fotografie- en tekenspel

Achtergrond bij dit kunstwerk. Ook Geert Mul heeft voor dit kunstwerk inspiratie gevonden bij de familie Huygens. Dit gebied maakte vroeger deel uit van de tuin van Huygens' Hofwijck. In elk van de 10 afbeeldingen staat een wetenschapper of een ontdekking centraal. Het kunstwerk is gemaakt van verf en van licht. Kom hier maar eens kijken als het donker is…

De maakopdracht (circa 10 minuten): elke groep wordt verdeeld in fotografen en tekenaars. Vraag eventueel de leerkracht om keuzes te maken. Elke groep krijgt door de gids drie (of vier) afbeeldingen toegewezen. De kinderen bekijken eerst hun afbeeldingen en gaan dan op zoek naar interessante details. Kijk ook naar kleur, lijnen, letters, cijfers en vraag je af wat de betekenis ervan zou kunnen zijn, etc. De fotografen maken 3 scherpe close-upfoto's. De tekenaars maken 1 realistische tekening van een detail. Tekentips: Teken eerst met dunne lijntjes een compositie van de grote vormen en schets daarna pas de details. Als je tevreden bent ga je wat duidelijker tekenen. |Met je hb-potlood kun je verschillende grijstonen maken door harder of zachter te kleuren. Blijf regelmatig kijken naar het origineel. Gummen is niet nodig: dit is een oefening in tekenen naar de waarneming. Zoekende lijntjes en verbeteringen kunnen prachtig zijn!

Het is natuurlijk het leukste als de leerlingen zo stiekem mogelijk voor elkaar aan het werk zijn.

De zoekopdracht (circa 10 minuten): in elke groep gaan de tekenaars op zoek naar de details die de fotografen hebben gekozen. Dan gaan de fotografen op zoek naar het detail dat de tekenaars hebben gekozen.

Wijs de kinderen aan het eind van de opdracht op het informatiebordje over het kunstwerk.

Opdracht variant 2: Fotospeurtocht

Achtergrond bij dit kunstwerk. Ook Geert Mul heeft voor dit kunstwerk inspiratie gevonden bij de familie Huygens. Dit gebied maakte vroeger deel uit van de tuin van Huygens' Hofwijck. In elk van de 10 afbeeldingen staat een wetenschapper of een ontdekking centraal. Het kunstwerk is gemaakt van verf en van licht. Kom hier maar eens kijken als het donker is…

Uitleg opdracht en uitdelen fotopuzzelkaarten (circa 5 minuten):

Elke groep krijgt drie afbeeldingen toegewezen. Bij deze afbeeldingen hoort een set fotopuzzelkaarten (set A, B en C). Op elke fotopuzzelkaart staat een fragmentje dat te zien is op een van de drie afbeeldingen.

Let op: het fragment staat vergroot op de fotopuzzelkaart, in werkelijkheid is het fragmentje kleiner. Dat wordt speuren!!

De begeleiders van de groepen controleren of de leerlingen de fragmenten goed hebben gevonden. Eventueel een leuk fotomoment: de leerlingen houden de fotopuzzelkaarten bij de juiste plek van de afbeelding.

De groep die alle fragmenten gevonden heeft, verzamelt bij de tiende afbeelding aan het eind van het viaduct. Als er tijd over is kunnen daar nog extra fotopuzzelkaarten worden ingezet (set D).

Veel succes!! (speurtijd maximaal 15 minuten)


Legenda

Verwerkingsopdracht op school: werkstuk over Exponential View

Voorbereiding

Lees de Engelstalige informatie op de website van dit kunstwerk:

Werkstuk

We willen jullie vragen om met je groep een digitaal werkstuk te maken over jullie afbeeldingen van Exponentieel view. Op de website kun je lezen hoe de kunstenaar geïnspireerd is geraakt om dit kunstwerk te maken. Vergelijk deze informatie met wat je zelf gezien hebt.

Aanpak: tekst en beeld

Beschrijf in je eigen woorden welk verhaal de kunstenaar wil vertellen? Waarom juist op deze plek? Geef je mening over het kunstwerk en speciaal over de afbeeldingen die jouw groep heeft bekeken. Beschrijf of je mening veranderd of beïnvloed is door het lezen van de informatie op de website.

Maak als je dat leuk vindt ook kunstwerken zoals schilderijen of collages bij het werkstuk. Natuurlijk gebruik je de foto’s van de fotografen en de tekenaars. Scan al het beeldmateriaal en voeg het toe aan het werkstuk. Maak een mooie kaft met daarop de titel, de datum en de namen van de schrijvers, de fotografen en de kunstenaars.

Veel succes!