Guido Sprenkels

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Guido maakt de wereld

Atlas

Annemieke Fierinck, kunstenaar uit Voorburg, vraagt Guido Sprenkels hoe hij in 2002 zijn kunstwerk Atlas heeft gemaakt.

Datum: 11 januari 2016

Plaats: Naast kunstwerk Atlas

Hoe kwam de opdracht tot stand?

Het gemeentebestuur van Voorburg wilde in 2002 een afscheidsgeschenk aan de Voorburgers geven naar aanleiding van de fusie met Leidschendam. Eric du Chatenier, Josine Croïn en ik zijn door de gemeente gevraagd om hier een beeld voor te maken. Waarschijnlijk zijn ze bij mij terecht gekomen omdat ik in 2000 de Albert Termoteprijs heb gekregen. Onze drie beelden zijn het begin geweest van de beeldenroute in de Herenstraat, die in de loop van de jaren steeds is uitgebreid.

Was de locatie al bepaald of had je een vrije keuze?

De gemeente had de locatie min of meer bepaald: het brede deel van de Herenstraat, op weg naar Huygens’ Hofwijck.

Heb je je verdiept in de geschiedenis van de plek?

Het onderwerp van mijn beelden is altijd een mensen- of dierenlijf. Soms gebruik ik mythologische figuren als inspiratie. Voor deze opdracht wilde ik een gespierde, sterke kerel gaan boetseren. Doordat het beeld dichtbij Huygens’ Hofwijck zou komen te staan leek het me mooi om Atlas uit te gaan beelden. Atlas was in de mythologie namelijk de drager van het hemelgewelf. Christiaan Huygens, de sterrenkundige, heeft een groot deel van zijn leven met zijn kijker de hemel afgespeurd. Dat geeft voor mijn gevoel een verbinding tussen beeld en geschiedenis.

Wist je van te voren hoe Atlas er uit moest zien?

Ik maak altijd een kleine voorstudie. Al boetserend ontstaat de vorm. Min of meer anatomisch correct, maar ik wil vooral expressie in mijn beelden krijgen. Het liefst werk ik met rivierklei. Voor deze stoere man wilde ik die klei in grote kluiten aanbrengen, niet gladgestreken, zodat het materiaal en het werkproces zo puur mogelijk zichtbaar blijven. Waarom heeft Atlas alleen een lichaam, geen hoofd, geen armen en benen? Ik vind het mooi om een fragment van een figuur uit te beelden. Dus alleen het hoofd of alleen een arm. In dit geval heb ik gekozen voor de torso. Ledematen en een hoofd zijn dan overbodig, leiden af.

Hoe lang duurde het voor het kunstwerk klaar was?

Mijn beelden maak ik van klei rondom een armatuur. Met dit beeld ben ik ongeveer twee weken bezig geweest. Als ik klaar ben gaat de bronsgieter aan het werk. Dan wordt de sokkel gemaakt door een granitospecialist. Tenslotte plaatst een aannemer het beeld. Al met al duurde het ongeveer drie maanden totdat het beeld in de Herenstraat stond.

Hoe zwaar is het beeld?

Bronzen beelden zijn altijd hol. De bronslaag in ongeveer 1,5 cm dik. Ik schat dat dit beeld 80 kg weegt.

Aanvullende bronnen