James Watt

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
James Watt
Jameswatt.jpg
James Watt
Adres Prinsensingel, 2262 Leidschendam
Lokatie 52.093509,4.395776
Jaartal 1763 - 2017
Lees meer
Referentie Archief Leidschendam-Voorburg
Categorie Object
ELV logo logo rgb-001.png

De ontwikkeling van de stoommachine wordt algemeen beschouwd als een van de factoren die ervoor heeft gezorgd dat de industriële revolutie in gang gezet werd. De Schotse uitvinder James Watt staat algemeen bekend als uitvinder van de stoommachine.

Ergens in 1763 of 1764 repareerde Watt een Newcomen stoommachine en begon manieren te bedenken om deze te verbeteren. Watt besefte dat bij een goede machine de afkoeling buiten de cilinder moest plaatsvinden. Hij verbond een aparte warmtewisselaar aan zijn apparaat die hij gekoeld hield en het resultaat sprong omhoog naar 8%. Met latere verbeteringen, waaronder het gebruik van stoomdruk in plaats van atmosferische druk aan de drukzijde haalde hij uiteindelijk 19% en daarmee had hij een werkende stoommachine. In 1769 kreeg hij een compliment op deze verbeteringen. Dit jaartal komt in de geschiedenisboeken het vaakst voor als uitvinddatum van de stoommachine.

Matthew Boulton had een grote nijverheidsfabriek en gaf Watt opdracht om een stoommachine te bouwen voor zijn fabriek. Dat was de eerste Watt stoommachine en werd een groot succes. In 1774 begonnen ze gezamenlijk een bedrijf in Soho, een plaats bij Birmingham waar ze de verbeterde stoommachines produceerden. Je kunt stellen dat Watt de industriële revolutie heeft veroorzaakt, iets wat het leven van de mens op aarde onomkeerbaar veranderd heeft. Tot die tijd werd nog heel veel door mensenkracht gedaan en was er veel kinderarbeid. Een specifieke toepassing van zijn stoommachine is te vinden in de stoomlocomotief. In 1800 ging Watt met pensioen. Vanaf die tijd leefde hij in Heathfield Hall. Hier overleed hij op 19 augustus 1819 op de leeftijd van 83 jaar.