Limonadefabriek Verlaan

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken
Limonadefabriek Verlaan
LF 1975-204.jpg
Limonadefabriek Verlaan
Adres Venestraat 56, 2266 BA Leidschendam
Lokatie 52.079120,4.399750
Jaartal 1929 -
Lees meer
Referentie Limonadefabriek 2.jpg
Categorie Object
ELV logo logo rgb-001.png

De eerste 250 flesjes van de ‘Electrische Limonadefabriek van Verlaan’ vonden per kruiwagen hun weg naar cafes en winkels rond de Vliet. Later volgden een hondenwagen, een paard en wagen en een vrachtwagen.

In 1929 begon de familie Verlaan aan de Venestraat een limonadefabriek. Tot die tijd hadden zij een kruidenierswinkel aan de overkant op nummer 43. Paul Verlaan verdiepte zich in het proces van limonade maken en na enige tijd opleiding genoten te hebben bij de Firma Winston in Den Haag produceerde kon de familie zelf limonade produceren voor lokale cafe’s en hotels.

De eerste productie bestond uit 250 flessen die met de kruiwagen in de buurt werden rondgebracht. Niet lang daarna werd een hondenkar ingezet en later paard en wagen. De klantenkring groeide en de productie breidde zich uit. Tot de klantenkring behoorden cafe’s uit Voorburg, Voorschoten, Zoetermeer, Wassenaar. Nootdorp en Den Haag. Later werd ook aan kruideniers en kantines geleverd.

De limonade werd betrokken van firma’s Riedel te Leiden en Wilson in Den Haag. Om zijn inkomsten te vergroten ging Verlaan, net zoals vele andere limonadeleveranciers, ook bier bottelen en verkopen. Dit Amstelbier werd per boot aangevoerd uit Amsterdam en gelost bij de sluis.

De limonadefabriek is tegenwoordig de thuisbasis van Vorza design, Creative projects van Mark Baars. Mark Baars is zelfstandig illustrator en ontwerper. “Als kind liep ik bijna altijd met een schetsboek onder mijn arm. Mijn leraren en vader werden moedeloos van al dat geklieder, ik tekende mijn schriften helemaal onder”. Mark illustreerde talloze kinderboeken o.a van Rian Visser en Bies van Ede. Met zijn bureau Vorza levert hij diensten op het gebied van beursstand, brochure, websites en gevelreclame.