Meetopdracht bij de Oude kerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Benodigdheden: klemborden, schrijf/tekenpapier, hb-potlood, duimstokken, stopwatch.

Voorbereiding op school

Kerkgeschiedenis door de eeuwen heen. Powerpoint begrippenlijst kerkarchitectuur. Kleurplaten bij de architectuurbegrippen. Spreekwoorden en gezegdes over kerken.

Meetopdracht bij het portaal

a) Ervaar het formaat van de kerk. Neem afstand van de kerk en probeer in te schatten hoe hoog de kerk is tot en met de torenspits. Stel je voor hoeveel keer je jezelf zou moeten stapelen om tot bovenaan de kerk te komen. Noteer je eerste schatting. Tip: een gemiddeld kind is 1,50 lang.

Verdeel de kinderen in 3 groepjes. Elk groepje krijgt een duimstok. Leg uit hoe ze te gebruiken.

b) Krijg grip op de maatvoering. Ga naar de muur met de versierde bakstenen lijn. Meet de afstand tussen de versierde lijnen. Die worden steeds herhaald. Zo kom je al een heel eind met je meting. Kun je nu een betere schatting maken van de hoogte? Noteer ook deze schatting.

c) Hoe hoog zou de torenspits zijn? Leg uit dat er sprake is van gezichtsbedrog door de werking van het perspectief. We kijken nu namelijk vanuit kikkerperspectief. Antwoord: Deze kerk is ongeveer 40 meter hoog. De torenspits is 20 meter hoog, dus net zo hoog als het kerkgebouw zelf. Welk groepje had de beste schatting?

Nu gaan we de lengte van de kerk proberen in te schatten. Meet een grote voetstap van jezelf en noteer die lengte. Loop nu met grote voetstappen langs de muren om de maat te bepalen. Het gaat om de lengte van de kerk. We stoppen bij het omheinde terrein. Noteer welke muren je hebt ‘gemeten’. Antwoord: (De kerk is 26,5 meter breed)

Als er tijd over is kunnen de kinderen een snelle schets maken van de kerk met zichzelf er in verhouding naast getekend. Zo ontstaat direct een gevoel bij het formaat van deze kerk. Het begrip 'de menselijke maat'.

Van de begeleiders van school wordt verwacht dat zij de kinderen helpen daar waar nodig.