Middendorp

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Middendorp

Middendorp.jpg
Middendorp2.jpg

Middendorp is een buitenplaats destijds gelegen op de hoek van de Kerkstraat (toen Kerklaan of Grote Laan) en de Vliet in Voorburg. Dit buiten wordt in de annalen al vermeld in 1688 en ook in 1789 als het getransformeerd wordt tot logement en een uitspanning met een kolfbaan aan de Vliet.

Colven of kolven is een vaardigheidsspel, dat op speciale overdekte banen werd gespeeld. Het had zich in de achttiende eeuw ontwikkeld uit de buitensport colven, die toen zo goed als verdwenen was. Colven was al bekend in de dertiende eeuw. Ook het tegenwoordig populaire golven is waarschijnlijk ontstaan uit het Nederlandse colven. Door de populariteit van dat spel onder de Britten werd golf over de hele wereld bekend.

Uit het kolfspel komen diverse Nederlandse gezegden voort, zoals:

  • Paal en perk stellen
  • Met de natte vinger
  • De eerste klap is een daalder waard
  • Dat is een kolfje naar mijn hand

Terug naar Middendorp: Het werd later herdoopt in Oranjezaal en bleef een logement totdat er een gasfabriek in werd gevestigd, waaraan de naam van het bekende Voorburgse geslacht Bleuland van Oordt is verbonden. Thans bestaat het pand nog steeds en wordt het nog door dezelfde familie bewoond.

In Voorburg is een plein, de "Plaats van Middendorp", naar deze buitenplaats vernoemd.

Bron

  • C H Voorhoeve, Het verhaal achter de straatnaam, Uitgeverij DIC, Voorburg, 1989