Philips van Mathenesse

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken


De werve in 2005, het torentje is van één van de poortgebouwen van de voormalige ridderhofstede

Philips van Mathenesse (ca 1450-1533) erft van zijn vader Jan van Matenes in 1466 de ridderhofstede De Werve ook wel "Klein Mathenesse" genoemd.

Philips was gehuwd met Maria, vrouwe van Warmond, Woude en Alkemade. De heerlijkheid Woude is Esselickerwoude, nu Woubrugge met o.a. Alkemade opgegaan in de gemeente Kaag en Braassem. Zij stierf 30 maart 1488 ca 38 jr oud. Mogelijk na de ge­boor­te van Maria, hun enige dochter. Deze Maria van Mathenesse trouwde met Jan van Wassenaar Duivenvoorde.

Philips ziet na het vroege over­lij­den van zijn echt­genote het wereld­se leven niet meer zitten. Hij besluit naar Rome te gaan om als monnik bij de Benedictijnen in te treden. In 1492 is hij weer terug in Hol­land in het Cisterciënzer­klooster "Mariën­haven" te War­mond, ook bekend als het convent der Bernardieten. Zijn schoon­vader Jan van den Woude, heer van Warmond, had dit klooster in 1413 gesticht. Philips blijft daar tot aan zijn overlijden in 1533.


Allerlei

In Voorburg is de Van Matenessestraat naar het geslacht Van Matenesse vernoemd en de Van Woudekade naar Maria van Woude.

Bronnen