Prinses Marianne reken- en tekenopdracht

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Benodigdheden: klemborden, schrijf/tekenpapier, werkblad, pen, hb-potlood, stopwatch.

Voorbereiding op school

Kerkgeschiedenis door de eeuwen heen. Powerpoint begrippenlijst kerkarchitectuur. Kleurplaten bij de architectuurbegrippen. Spreekwoorden en gezegdes over kerken. Tekeninstructie over grijstonen en arceren.


Prinses Marianne reken- en tekenopdracht

Prinses Marianne van Oranje werd geboren in 1810 en woonde vanaf 1848 tot haar dood in Voorburg. Ze ging regelmatig naar deze kerk. Wat heeft ze in haar hand? (Bijbel.)

Dit bronzen standbeeld, gemaakt door de Voorburgse kunstenaar Marianne Gobius, is 100 jaar na de dood van de Prinses Marianne gemaakt. Hoe oud was de Prinses toen ze in Voorburg kwam wonen (38 jaar) en hoe oud is ze geworden (73 jaar)?

Kies een positie bij het standbeeld en maak een mooie tekening van de Prinses. (Tekentips: kijk goed naar haar houding, ze loopt, ze kijkt een beetje omhoog; teken dunne hulplijnen om grip op de verhoudingen te krijgen, bijv. het midden van de lengte van het beeld is ongeveer waar de handen zich bevinden; gebruik grijstonen en arceringen om licht/donkereffecten in je tekening te maken; besteed aandacht aan details: de bijbel in haar hand, haar ketting, haar voetje onder de jurk vandaan, de ruimte tussen haar rechterarm en haar lichaam, etc.)

Van de begeleiders van school wordt verwacht dat zij de kinderen helpen daar waar nodig.