Sint Joseph Opifex kerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Het laatste volledige nieuwbouwontwerp van Hendrik van de Leur uit 1960 is deze Joseph Opifexkerk (Jozef de werkman) te Leidschendam. Op het eerste oog een doorsnee-jaren 1960 nieuwbouwkerk, maar over dit gebouw is bijzonder goed nagedacht door Van de Leur. Uiterlijk weinig overeenkomst met zijn ontwerpen van rond 1930, maar de gedachtewereld van de architect bleek standvastig: Een gebouw, waar de architectuur geen verhulling moet zijn, maar onderdeel van het geheel, een kerk waardig.

De ronde vorm van het gebouw valt als eerste op. Tussen de recht-toe-recht-aan flats paste in de optiek van Van de Leur een ronde vorm het beste, als accent op de andere functie van de kerk. Boven het altaar bevindt zich een lichtkoepel, waaromheen forse betonnen balken uitwaaieren naar buiten. Het altaar krijgt daglicht van boven en staat zo in contact met het hogere.

De kerkzaal "loopt door" in de lage ombouw van de cirkelvormige kerk. De kerk heeft aldus een behoorlijke capaciteit, maar (vooruitziende blik) bij geringe bezetting kunnen de mensen voor in het ronde deel plaatsnemen. Zo lijkt de kerk niet half leeg (of half vol, zo u wilt). Een grote raampartij aan de zuidzijde zorgt voor voldoende licht in de kerkzaal.

De doopkapel is direct bij de ingang, heeft haar eigen lichtkoepeltje, de eenvoudige pastorie is aan de kerk vastgebouwd. Een toren markeert de functie van het gebouw en heeft de vorm van een kruis.

Deze kerk was voor het eerst sinds lange tijd niet aan de beperking van de wederopbouw van na de oorlog onderhevig. Van de Leur mocht hier weer wat vrijer ontwerpen, in plaats van herstellen of rekening houden met de schaarste van bouwmaterialen. Er waren weer meerdere bouwmaterialen leverbaar... De parochie is inmiddels samengegaan met andere parochies in Leidschendam. De kerk wordt nu gebruikt door de Tso’ar gemeenschap, die het het interieur van het gebouw hiervoor heeft aangepast.