TONEGIDO

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

TONEGIDO(1924-2010)

T.O.N.E.G.I.D.O. was een bijzondere naam voor een bijzondere voetbalvereniging uit Voorburg. Met hoofdletters geschreven en eigenlijk met puntjes ertussen betekende deze naam; Tot Ons Nut En Genoegen Is Deze Opgericht.

Eigenlijk bestond voetbalvereniging TONEGIDO al eerder. Voor het seizoen 1920-1921 schreef namelijk een nieuwe voetbalvereniging uit Voorburg, genaamd TONEGIDO, zich in voor de competitie van de Haagsche Voetbalbond. Ingedeeld in de 3e Klasse HVB mocht het resultaat aan het einde van het seizoen er zijn. De kampioensmedaille vermelde: H.V.B. 1920/1921 3e Klasse D TONEGIDO 1 kampioen. De doelcijfers 100 voor en 3 tegen bewezen dat die Voorburgse jongens wel aardig konden voetballen. Echter door diverse omstandigheden was de vereniging geen lang leven beschoren en ging weer ter ziele! De naam TONEGIDO was vermoedelijk afkomstig van de heer P.Joosten, die in Dordrecht een toneelvereniging met die naam kende.

De officiële oprichting van T.O.N.E.G.I.D.O.

In het begin van het jaar 1924 staken enkele oud-leden van dit eerste TONEGIDO, F.van Oostendorp, P.Joosten, C.van Driel en C.van den Bosch, de koppen weer bij elkaar en riepen omstreeks 1 februari 1924 een aantal oud-spelers en andere belangstellenden bij elkaar in een zaaltje in het gebouw "De Swaen" in de Herenstraat, hoek Kerkstraat, met het doel weer tot een vereniging TONEGIDO te komen. En dat lukte! Circa twintig spelers werden lid en TONEGIDO was weer herboren. De clubkleuren werden zwart en wit. Er werd een terrein gehuurd aan het begin van de Prinses Mariannelaan, naast de huidige Utrechtsebaan, waarop in de zomer van 1924 enkele vriendschappelijke wedstrijden werden gespeeld. In september 1924 werd het eerste definitieve bestuur van TONEGIDO geformeerd. Dit bestuur bestond uit: F.van Oostendorp (voorzitter), P.Joosten (2e voorzitter), H.Kleijweg (1e secretaris), J.P.Jaspers (2e secretaris), C.van Driel (1e penningmeester), H.Driel (2e penningmeester) en F.Mulder (commissaris van materiaal).

Het einde van T.O.N.E.G.I.D.O.

De gedwongen verhuizing van Tonegido in 2005 van de Rodelaan naar de Prins Bernhardlaan te Voorburg was achteraf de "doodsteek" voor de vereniging. Tonegido sloot bij de verhuizing een deal waarbij de gehele jeugdafdeling overstapte naar medebewoner Forum Sport. Als voorwaarde werd wel gesteld dat beide clubs na drie jaar zouden gaan fuseren. Maar één jaar na de verhuizing stond ineens de belastingdienst bij Tonegido op de stoep. Er was teveel betaald aan spelers en de torenhoge schulden moesten nu eerst met de fiscus geregeld worden.

Tonegido kroop langzaam weer uit dat dal en kwam in seizoen 2009-2010 zelfs weer in de Hoofdklasse van de zondag-amateurs terecht. Ook werd er in seizoen 2009-2010 een nieuwe jeugd-tak opgebouwd. Echter in de maand mei 2010 sloeg het noodlot toe bij TONEGIDO en ging er werkelijk van alles mis wat er mis kon gaan. Op 3 mei 2010 maakte hoofdsponsor Roodenburg bekend om te stoppen met de financiering van de Stichting Topjeugd Voetbalacademie bij TONEGIDO. Hierdoor moest de club na één seizoen alweer afscheid nemen van haar jeugdafdeling en was de club terug bij af.

Op zondag 9 mei 2010 kon TONEGIDO 1 thuis, in de allerlaatste competitiewedstrijd, bij een overwinning op ADO'20, zich handhaven in de Hoofdklasse. Echter vlak voor tijd verspeelde de club een 2-1 voorsprong waardoor men gedoemd werd tot de nacompetitie. Ook in deze nacompetitie ging het op een gegeven moment fout. Op maandag 25 mei 2010 (2e Pinksterdag) verloor TONEGIDO met 2-0 bij Quick en zodoende volgde er degradatie uit de Hoofdklasse zondag. Na deze degradatie koos bijna de gehele A-selectie ervoor om overschrijving aan te vragen naar andere verenigingen zodat de club geen standaard-elftal meer op de been kon brengen.

Door de leegloop van de selectie, geen jeugd, nauwelijks kader en weinig geld besloot het bestuur van TONEGIDO om op maandag 21 juni 2010 een Buitengewone Ledenvergadering te beleggen. Op deze vergadering stelde het bestuur aan de aanwezige leden voor om de voetbalclub op te heffen. Omdat er op deze vergadering niet het vereiste aantal leden aanwezig was om een definitieve beslissing te kunnen nemen werd er voor maandag 28 juni 2010 een extra Buitengewone Ledenvergadering uitgeschreven. Tijdens deze vergadering gingen de leden alsnog akkoord met het bestuursvoorstel om de club op te heffen.

En zodoende kwam er dus op maandag 28 juni 2010, na 86 jaar, een einde aan de Voorburgse Sport Vereniging T.O.N.E.G.I.D.O. Een instituut die vooral in de jaren negentig succes na succes behaalde en naam en faam verwierf tot ver buiten Voorburg.


Bron