Toen Leidschendam-Voorburg:Geregistreerde gebruikers

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Vliegstrip Voorburg

Vliegveld Hoekwaterstraat

Voorburg heeft ooit een vliegveldje binnen haar gemeentegrens gehad. Toen begin mei 1945 het westen van Nederland was bevrijd, kon het bestuur van ons land weer vanuit Den Haag plaatsvinden. Daar de verbindingen over land niet altijd beschikbaar waren door oorlogsverwoestingen, kwam aan het einde van de maand mei een eenheid kleine militaire vliegtuigen richting de Hofstad. De taak van de eenheid was het vervoer van onder andere geallieerde militaire autoriteiten en ambtenaren voor hulp en controle. Het Militair Gezag gaf de opdracht voor de vluchten. Het sportterrein aan de Hoekwaterstaat werd gevorderd om te gaan dienen als basis voor deze eenheid, het 6 Dutch Auster squadron.

De vliegtuigwerkplaats, de administratie en de magazijnen vonden onderdak in de bestaande gebouwen op het terrein. De manschappen kregen de barakken als slaapplaats toegewezen. De eetzaal werd ondergebracht in een fabriek vlakbij het vliegveld. De omvang van het squadron liep op tot zo'n 120 man. Dagelijks vertrok een vliegtuig om post en kranten te bezorgen op één van de her en der in ons land tijdelijk ingerichte vliegstrips. Met de vlucht kon ook een snelle verspreiding van nieuws plaatsvinden. De toestellen werden intensief gebruikt en de vliegers maakten per dag dan ook veel vlieguren. Tot een hoogtepunt van de eenheid mag worden gerekend de deelname aan de eerste Koninginnedag na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Over het Olympische Stadion vliegend, strooiden ze duizenden bloemen uit over het publiek. Half december verliet het Auster-squadron Voorburg en hield het vliegveldje op te bestaan.


erigens kregen de bewoners van de Hoekwaterstraat al op 5 mei 1945 een neergestreken Auster te zien. In Duitsland hadden twee Geallieerden op de radio gehoord dat de Hofstad al bevrijd was en gingen per vliegtuig daar naar toe. In Den Haag wilden ze verslag doen van hun eigen binnentrekkende troepen en zien hoe de voedselnood onder de bevolking was. Het bericht dat de Hofstad was bevrijd, bleek niet te kloppen. Geallieerde soldaten namen ze niet waar. Brandstofgebrek dwong hen een noodlanding te maken op het sportveld aan de Hoekwaterstraat. Een uitbundige menigte omringde al snel het vliegtuig. De Duitsers liepen echter nog rond. Snel kon aan brandstof worden gekomen en kon men weer de lucht in. Zo bleven deze twee Geallieerden uit handen van de Duitsers.

meer op http://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/geschiedenis/mijn-verhaal/11