Vergelijk twee kerken

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

Benodigdheden: gelamineerde foto van de kerk in oorspronkelijke staat, klemborden, schrijf/tekenpapier, werkblad, pen, hb-potlood, stopwatch.


Interactieve luisteropdracht bij de hoofdentree (vergelijken van twee kerken)

Kinderen staan met hun groepje en hun begeleider(s) om de gids heen en kijken naar de kerk. Ze luisteren en praten mee met het interactieve verhaal van de gids: wat valt jullie direct op als je deze kerk vergelijkt met de Petrus en Pauluskerk? (Het formaat, minder ornamenten, geen gebrandschilderde ramen.)

Hoe oud is deze kerk? (Geschiedenis: in 1647 werd de bouw gestart. In die tijd werd vaak gebouwd in Hollandse renaissancestijl. Dit kerkje had ooit een koepelvormig dak, kijk maar naar deze foto. In 1693 breekt er brand uit waarbij de kerk en de omringende huizen veel schade opliepen. Er werd een loterij uitgeschreven om de herbouw van de kerk te bekostigen. In 1797 wordt in Nederland de scheiding tussen kerk en staat doorgevoerd. Geïnspireerd door de Franse Revolutie moet elke herinnering aan rijke families en ongelijkheid verdwijnen, dus ook de gebrandschilderde ramen en ornamenten als familie- en stadswapens.)

We gaan de kerk in. Dit is een protestantse kerk. Kenmerkend voor zo’n kerk is bijvoorbeeld de afwezigheid van beelden van heiligen. Wat voor versieringen zien we? Van de begeleiders van school wordt verwacht dat zij de kinderen helpen daar waar nodig.

Meer weten over de kerk? Lees verder op 'Ruzie over een schuilkerk'