Voorbereiding Kerkarchitectuur Oude Kerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

WELKOMSPRAATJE BIJ DE OUDE KERK V’BURG (10 minuten)

Eerst per persoon een klembord met teken/schrijfpapier en werkbladen uitdelen.

Hallo allemaal, leuk dat jullie meedoen met de les Kerkarchitectuur in Voorburg.

We beginnen even met een paar praktische zaken. Als het goed is hebben jullie per groep je eigen potloden meegenomen voor het tekenen en schrijven en ook een aantal devices om foto’s mee te kunnen maken. Jullie blijven deze hele les als groepje met je begeleider(s) bij elkaar. We beginnen centraal met de eerste opdracht, daarna gaan jullie per groepje met een van ons aan het werk met de volgende opdrachten bij deze kerk. We lopen dan gezamenlijk naar de volgende kerk waar we per groepje de rest van de opdrachten gaan doen.

Dan gaat de les nu beginnen met een verhaal over architectuur en natuurlijk over deze kerk.

Elk gebouw, dus ook deze kerk, is ooit bedacht en ontworpen door een architect. Een vraag: wie van jullie heeft wel eens een hut gebouwd? Is het iemand wel eens gelukt om een dak op de hut te maken? Dat is heel knap. Is er iemand in jullie klas die later architect wil worden? Kom maar even bij mij staan. Wat lijkt je zo leuk aan architect zijn? Als jij later een opdracht krijgt om een groot gebouw te ontwerpen waar veel mensen gebruik van kunnen maken, waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Het gebouw moet er mooi uit zien, stevig en veilig zijn. Mensen moeten er kunnen zitten, ze moeten zich er prettig voelen. Het liefst wil je dat jouw gebouw er over een paar eeuwen nog staat. Deze kerk is in de 13e eeuw ontworpen en gebouwd. In die tijd had men andere inzichten dan de architecten die in latere eeuwen aan deze kerk hebben gewerkt. Architecten bedachten nieuwe constructies waardoor er steeds hoger gebouwd kon worden. Er werden grotere ramen geplaatst waardoor er meer licht in de kerk binnen viel. De architecten hebben hun werk heel goed gedaan want deze kerk ziet er nog mooi en stevig uit en is nog steeds in gebruik. Dank jullie wel, jullie mogen terug naar je groepje.

Deze kerk is dus heel oud en heeft 700 jaar geschiedenis meegemaakt. Noem eens een paar grote gebeurtenissen? Oorlogen, geloofsopstanden, hongersnood, ziektes zoals de pest. Maar ook alledaagse gebeurtenissen zoals we nu nog steeds in ons leven meemaken: geboortes, trouwerijen, begrafenissen en feesten.

Een kerk is een bijzonder gebouw. Het is meestal het hoogste gebouw in de omgeving. Zien jullie wat voor dier er op de torenspits staat? Een gouden leeuw. Waarschijnlijk een verwijzing naar het wapen van een rijke familie die de bouw van de toren heeft betaald. Wat best handig is: een kerk vertelt je hoe laat het is. Veel kerken hebben klokken die elk uur slaan. Dus tel de klokslagen en je weet de tijd. Bijna elke kerk heeft ook een klok met wijzers. Hoe laat is het nu?

Tijd voor de rest van de opdrachten.