Voorbereiding Kerkarchitectuur Petrus en Pauluskerk

Uit Toen Leidschendam-Voorburg
Ga naar:navigatie, zoeken

WELKOMSPRAATJE BIJ PP KERK L’DAM (10 minuten)

Eerst per persoon een klembord met teken/schrijfpapier en werkbladen uitdelen.

Hallo allemaal, leuk dat jullie meedoen met de les Kerkarchitectuur in Leidschendam.

We beginnen even met een paar praktische zaken. Als het goed is hebben jullie per groep je eigen potloden meegenomen voor het tekenen en schrijven en ook een aantal devices om foto’s mee te kunnen maken. Jullie blijven deze hele les als groepje met je begeleider(s) bij elkaar. We beginnen centraal met de eerste opdracht, daarna gaan jullie per groepje met een van ons aan het werk met de volgende opdrachten bij deze kerk. We lopen dan gezamenlijk naar de volgende kerk waar we per groepje de rest van de opdrachten gaan doen.

Dan gaat de les nu beginnen met een verhaal over architectuur en natuurlijk over deze kerk.

Elk gebouw, dus ook deze kerk, is ooit bedacht en ontworpen door een architect. Een vraag: wie van jullie heeft wel eens een hut gebouwd? Is het iemand wel eens gelukt om een dak op de hut te maken? Dat is heel knap. Is er iemand in jullie klas die later architect wil worden? Kom maar even bij mij staan. Wat lijkt je zo leuk aan architect zijn? Als jij later een opdracht krijgt om een groot gebouw te ontwerpen waar veel mensen gebruik van kunnen maken, waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Het gebouw moet er mooi uit zien, stevig en veilig zijn. Mensen moeten er kunnen zitten, ze moeten zich er prettig voelen. Het liefst wil je dat jouw gebouw er over een paar eeuwen nog staat. De architect die deze kerk in 1880 heeft ontworpen is meneer Evert Margry. Hij heeft zijn werk heel goed gedaan want deze kerk ziet er nog mooi en stevig uit en is nog steeds in gebruik. Dank jullie wel, jullie mogen terug naar je groepje.

Sinds 1880 is er veel gebeurd in Leidschendam. Deze kerk heeft dan ook heel wat meegemaakt. Wie kan er wat gebeurtenissen noemen? Geboortes, trouwerijen, begrafenissen, feesten, oorlogen, storm, bliksem, etc.

Een kerk is een bijzonder gebouw. Het is meestal het hoogste gebouw in de omgeving. Op de torenspits staat vaak een windvaan/windwijzer. Welke richting waait de wind vandaag? Wat best handig is: een kerk vertelt je hoe laat het is. Veel kerken hebben klokken die elk uur slaan. Dus tel de klokslagen en je weet de tijd. Bijna elke kerk heeft ook een klok met wijzers. Hoe laat is het nu?

Tijd voor de rest van de opdrachten.